Fosillerden Alınan DNA'larla Mamutlar Geri Getirilecek

TAKİP ET

Fosillerden alınan DNA örnekleri ile Asya fillerinin DNA'larını birleştirmek isteyen bilim insanları, mamutları geri getirmeyi tasarlıyor.

Bilim insanları, nesli 4 bin yıl önce yok olan mamutların fosillerinde bulunan DNA örneklerini kullanarak bu türü diriltmeyi amaçlıyor.

10 bin yıl önce büyük çoğunluğu ölen ve deniz seviyesinin yükselişiyle son örneklerinin kaldığı tek yer olan Wrangel adasında 4 bin yıl önce nesli tükenen mamutlar üzerine çalışma yapan Boston'daki Harvard Tıp Fakültesi görevlisi bilim insanları, mamutların en yakın akrabaları Asya fillerinden aldıkları DNA örnekleriyle mamutların DNA'larını birleştirerek mamutları diriltmeyi hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında açıklama yapan genetikçi George Church, Asya filleriyle mamutların DNA'larının birleştirilmesiyle kısa sürede canlı mamutlar yaratılamayacağını ancak genlerinin bazılarının geri getirilmesiyle doğacak olan modern fillerin Kuzey Kutbu koşullarına kolayca uyum sağlayabileceklerini söyledi.

Mamut DNA'sında düzenleme yapmaları için gereken teknolojinin patentini almayı amaçlayan Collossal adlı bir firmanın kurucu ortağı olan Church, Times'a yaptığı çıklamada yaratılacak olan yeni türün "mamut" yerine "arktik fil" olarak tanımlanmasının daha doğru olacağını söyledi.

Fil türlerinin günümüzde tehlikede olduğunu belirten Church, "Onlara Kuzey Kutbu'nda, nesillerinin tükenmesine neden olan en büyük faktör olan insanlardan çok uzakta yeni yaşam alanları sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

mamut mamutlar geri getirilecek dna asya fili arktik fil