Fotoğrafçı İdris Ölmez 5 Günlük Nöbette Saz Kedisini Fotoğrafladı

TAKİP ET

2020 yılının ocak ayından itibaren saz kedisini fotoğraflamak isteyen İdris Ölmez, 5 gün boyunca kıpırdamadan tuttuğu nöbette amacına ulaştı.

2020 yılında saz kedisi ile ilgili bilgi toplayarak kediyi fotoğraflamaya karar veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı olan İdris Ölmez, sonunda amacına ulaştı. 

Fotokapan kurarak 1,5 ay saz kedisi ile ilgili veri toplayan Ölmez, 3 ve 5 günlük iki denemesinde başarısız oldu. Pes etmek istemeyen Ölmez, aylar sonra tekrar Adana’da aynı bölgede kamp kurdu. Ölmez, 3’üncü denemesinde ilk gün akşam saatlerinde çalıların arasında saz kedisini görünce bölgede 5 gün boyunca nöbet tuttu.

Nöbeti boyunca saz kedisini fotoğraflayan Ölmez, “İlk olarak özelliklerini, ön bilgilerini araştırıp, kendime notlar aldım. Hazırlığımı tamamlayarak en kolay Adana’da bulacağımı hesaplayarak oraya gittim. Geçiş noktalarına fotokapanlar kurdum. 3 kez gittim, ilk ikisinde boş döndüm. Son gittiğimde daha hazırlıklıydım. Akşam karanlığında çalıların arasında iki ışık parladı. Yakınlaşınca saz kedisi olduğunu fark ettim. Devam eden günlerde saz kedisini 5 gün izledim. Gün ışığında görmek daha güzeldi” dedi.

320'den Fazla Kuş Türü ve 30 Civarında Büyük Memeli Fotoğrafladı

Koku alma duyuları çok iyi geliştiği için saz kedilerini fotoğraflamanın oldukça zor olduğuna dikkat çeken Ölmez, “Kediler ürkek olduğu ve koku alma duyuları geliştiği için çok iyi gizleniyordu, ne kadar gizlenme ağının içinde olsak da kokumuzdan hissediyordu. Göz göze geldiğimizde aramızda 10-15 metre vardı, çığlık atmamak için zor tuttum kendimi. Şu ana kadar da 320’den fazla kuş türü ve 30 civarında büyük memeli türü görüntüledim. ‘Yabanın izinde’ adlı sosyal medya hesaplarımda fotoğrafları paylaşıyorum” şeklinde konuştu.

doğa koruma milli park fotoğrafçı idris ölmez saz kedisi