Fransa AB Zirvesinde Türkiye'ye Yaptırım Talebinde Bulunacak

TAKİP ET

Fransa AB Bakanı, AB zirvesinde Türkiye'ye yönelik yaptırımları masaya yatıracaklarını söyledi.

Fransa Avrupa Birliği Bakanı Clement Beaune, 11 Aralık'ta Brüksel'de gerçekleştirilecek Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye'ye ekonomik yaptırım konusunu masaya getireceklerini belirtti.

Beaune, yaptığı açıklamada "Bireysel ya da sektörel ekonomik yaptırımlar gelebilir. Her türlü ihtimal masada" ifadelerini kullandı. Fransız bakan, açıklamasının devamında "Yıllarca, 10-15 yıl boyunca, Türkiye'nin Hristiyan Demokratlar gibi sempatik bir modernleşme ve demokrasi fikrine sahip bir ülke olduğuna inandık. Ama bu doğru değil. Türkiye'de yaşanan, kültürel, jeopolitik, her alanda, saldırgan bir İslamcılıktır" dedi. Yaptırımlar konusunda ise "Türk Cumhurbaşkanına karşı bireysel yaptırımlar veya sektöre göre ekonomik yaptırımlar araştırılıyor. Henüz bir karar vermek için çok erken, ancak masada birkaç seçenek var. Tüm ortaklarımızın üzerinde anlaştığı bir yaptırım olmalı" şeklinde konuştu

Öte yandan kulislerde, başta Almanya olmak üzere bazı üye ülkelerin yaptırımlara karşı isteksiz yaklaştığı, bundan dolayı da yaptırım gelse dahi sembolik düzeyde olacağı konuşuluyor. Beaune ise Fransa'nın yalnız olduğu konusunda  "Doğu Akdeniz krizinde Fransa, Türkiye'nin karşısına savaş gemisi gönderdi. Ama bu sefer Fransa yalnız değil. Almanya bile değişti ve AB ülkeleri harekete geçmeye hazır. Avrupa'da hiç kimse artık Erdoğan ve rejimi hakkında bir yanılsama içinde değil. Son AB zirvesinde, yumuşama belirtileri gösteren Türkiye'ye bir şans vermiştik. Ama bir kez daha sistematik olarak kışkırtıcı ve saldırgan bir yolu seçti" ifadelerini kullandı.

fransa ab yaptırım türkiye liderler zirvesi masaya yatacak