Fransa'da 17 Yaşındaki Gencin Trafik Çevirmesinde Öldürülmesi Ülkeyi Karıştırdı: Protestolarda En Az 25 Polis Yaralandı

TAKİP ET

Fransa'da 17 yaşındaki bir gencin trafik çevirmesinde polis tarafından yakın mesafeden vurularak öldürülmesiyle başlayan olaylar dinmiyor.

Fransa'da 17 yaşındaki bir gencin trafik çevirmesinde polis tarafından yakın mesafeden vurularak öldürülmesiyle başlayan olaylar dinmiyor.

27 Haziran Salı günü yaşanan olayda Fransız polisi, Kuzey Afrika kökenli Fransız vatandaşı 17 yaşındaki Nael’i trafik çevirmesi esnasında yakın mesafeden vurarak öldürdü. Bu, bu yıl Fransa’da trafik çevirmesinde birinin öldürüldüğü üçüncü olay oldu ve Reuters Haber Ajansı raporlarına göre bu olaylarda hayatını kaybedenlerin çoğu Afrika kökenli kişiler.

Nael'in öldürülmesinin ardından Fransa’da, başta cinayetin işlendiği Nanterre olmak üzere, tüm büyük kentlerde protestolar başladı. Paris’te şehir merkezinde ve banliyölerde protestocular, iki bin kadar çevik kuvvet polisi ile çatıştı. Paris’in doğusundaki banliyölerden Montreuil’de belediye binasına onlarca havai fişek atıldı, Garges-lés-Gonesse’te  belediye binası ateşe verildi, Clamart’da ise bir tramvay ateşe verildi.

Birçok büyük kentte çöp kutuları kundaklandı ve belediye binaları ile karakollara saldırıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülke genelinde yaşananların ardından hükûmeti bir kriz toplantısına çağırdı. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin yaşananları, "Cumhuriyetin sembollerine karşı katlanılmaz bir şiddet gecesi. Belediye binaları, okullar, polis karakolları yakıldı ve saldırıya uğradı" diyerek tanımlarken polis şiddeti hakkında bir şey söylemedi.

Cumhurbaşkanı Macron da cinayeti kınadı ve "Öldürülen bir gencimiz var, bu açıklanamaz ve affedilemez. Hiçbir şey genç bir adamın ölümünü haklı gösteremez.” dedi.

Fransa’da polislerin Afrika kökenlilere karşı orantısız ve ölümcül düzeyde güç kullanmaları yeni değil. Protestolara katılanlar, "Bize böyle davranılmasından bıktık. Bu Nael için!" diyor ve 17 yaşındaki genç için intikam alacaklarını söylüyor.

Nael'in ailesinin avukatı Yassine Bouzrou, "Elinizde çok net bir video var. Bir polis memuru 17 yaşında genç bir adamı öldürdü. Ateş etmenin kurallara uygun olmadığını görebilirsiniz." dedi.

Polis raporlarına göre Nael, aracını polislerin üzerine sürdüğü için kendisine ateş edildi ama ortaya çıkan görüntülerle polis raporlarının yalan olduğu doğrulandı. Memur, kasten adam öldürme suçuyla yargılanacak.

France is burning again after police murdered a 17-year-old boy named Nael M, in the Paris suburb of Nanterre.

Angry crowds lit fires in the streets, torched upwards of 40 cars, destroyed bus stops and fought police, injuring at least 25 officers. pic.twitter.com/K39AHjndbY

— Ill Will (@illwilleditions) 28 Haziran 2023

nael fransa kuzey afrika afrika kökenli polis trafik çevirmesi çevirme yassine bouzrou emmanuel macron