Fransa'da Hükümetin Tarım Politikalarını Protesto Eden Çiftçiler, İthal Sebze Taşıyan Tırı Yakıp Yıktı

TAKİP ET

Hükümetin tarım politikalarına ve çevre düzenlemelerine tepki gösteren çiftçiler, ülkenin güneyindeki Nimes kentinden geçen A9 otoyolunu trafiğe kapattı ve ithal meyve taşıyan tırı ateşe vererek yıktılar.

Fransa'da çiftçi protestoları büyüyor. Hükümetin tarım politikalarına ve çevre düzenlemelerine tepki gösteren çiftçiler, ülkenin güneyindeki Nimes kentinden geçen A9 otoyolunu trafiğe kapattı.

Hükümete seslerini duyurmaya çalışan çiftçiler, kolilerle getirdikleri ithal meyveleri otoyola saçıp ateşe verdi. Bazıları ise kestikleri ağaç dallarını yola attı. Ülke genelinde gösterilerini sürdüren çiftçiler, ayrıca kuzeydeki Lille yakınlarında A1 otoyolu ile doğudaki Strasbourg kenti yakınlarında M35 otoyolunu da traktörlerle ablukaya aldı.

Fransa'nın en büyük çiftçi sendikası FNSEA, gösterilerin talepleri karşılık bulana kadar devam edeceğini duyurdu.

Çiftçiler, Hükümetin Çelişkili Politikalardan Vazgeçmesini İstiyor

Tarım sübvansiyonları kaldırıldığı için mazotun fiyatının artacağını, su tüketimi için yılda fazladan 47 milyon euro ücretle karşı karşıya kalacaklarını belirten çiftçiler, karmaşık düzenlemelerin durumu zorlaştırdığını ifade ediyor.

Çiftçiler ayrıca, Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Anlaşması'nın içerdiği pestisit ve herbisit yasaklarına ve Brezilya ile Arjantin'den daha fazla sığır eti ithal edilmesini sağlayacak yeni AB anlaşmasına da karşı çıkıyor. Hayvan refahıyla ilgili katı kurallara bağlı olmadıkları için söz konusu ülkelerle rekabet etmenin son derece zor olduğunu belirten çiftçiler, çelişkili politikalardan vazgeçilmesini istiyor.

Çiftçiler, üretim maliyetlerindeki artış karşısında çevre düzenlemeleri ve haksız rekabet arasında sıkışıp kaldıklarını söylüyor. Çiftçilere göre çelişkili politikalar sonucu tarım endüstrisi hem gıda üretimini artırmaya hem de tarımın çevre üzerindeki etkisini azaltmaya çalışıyor.

Çiftçilerin eleştirdiği konular arasında Birliğin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri de yer alıyor.

Fransa Hükümeti, Çiftçilerin Öfkesini Dindirmek için Önlemler Paketi Açıkladı

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, başta başkent Paris çevresi olmak üzere ülke genelinde protestolarını sürdüren çiftçilere eylemlerini sonlandırmaları için yeni vaatler verdi.

Başbakan Attal çiftçilerin yol kapatma eylemlerini son vermeleri için acil nakit yardımından ithal gıda ürünlerinde kısıtlamalara kadar bir dizi yine önlem paketi açıkladı.

Attal Ulusal Meclis oturumunda yaptığı konuşmada, "Çalışan, geleceği ve geçim kaygısı taşıyan çiftçileri dinlememiz gerekiyor. Özellikle de Fransız çiftçilere uygulanan düzenlemelere yabancı ürünlerde de saygı gösterilmesini sağlamak için adil rekabeti garanti altına almamız gerekiyor.” dedi.

Zor durumdaki şarap üreticilerine acil yardım sözü veren Attal, diğerlerine de AB sübvansiyonlarının hızlı bir şekilde ödenmesi vaadinde bulundu. Attal, ayrıca çiftçilere gelirlerin adil bir şekilde paylaştırılmasını öngören yasaya uymayan gıda perakendecilerinin derhal para cezasına çarptırılacağını söyledi.

Yardım Paketini Yeterli Bulmayan Çiftçiler Protestolara Devam Ediyor

Fransa hükümetinin, çiftçilerin kullandığı dizel yakıta yönelik devlet sübvansiyonlarını kademeli olarak azaltma planından vazgeçtiğini açıklamasına rağmen, çiftçilerin protestoları ülke genelinde devam ediyor. 

Ülkenin en büyük tarım işçi sendikası FNSEA Başkanı Arnaud Rousseau, hükümet tarafından açıklanan tedbirlerin taleplerini karşılamadığını yineledi.
 

 

 

fransa tarım politikaları protesto çiftçi