Fransa'dan Türkiye'ye Karşı Yunanistan'a Destek: Saldırı Olması Halinde Destek Veririz

TAKİP ET

Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, Atina ile imzaladıkları anlaşmaya göre bir saldırı durumunda Yunanistan'a destek vereceklerini söyledi.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşen Fransız Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye’ye yaptığı ziyarete değinerek, Türkiye ve Yunanistan arasında son dönemde artan gerginliğin Fransa’yı endişelendirdiğini söyledi.

Fransa’nın, tehdit ve egemenliklerine karşı ihlal olması halinde Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni desteklemeye devam edeceğini söyleyen Colonna, "Herhangi bir gerginlik tırmanışından kaçınmak için (durumu) büyük bir dikkatle takip ediyoruz" dedi.

Colonna, "Bölgenin gerginliğe ihtiyacı yok. Bölgenin sükunete ve karşılıklı saygıya ihtiyacı var" diye konuştu.

"Saldırı Halinde Yunanistan'ı Destekleriz"

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin artması halinde Fransa’nın Yunanistan’a nasıl bir destek vereceğine ilişkin soruya yanıt veren Colonna, Yunanistan ve Fransa’nın 2021’de imzaladığı "Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması" hatırlattı.

Colonna, "Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladık ve 21. Madde tam da bu durumu tarif ediyor. Buna göre, her iki tarafın da, taraflardan birinin ülkesinde bir silahlı saldırı olduğu fikrinde mutabık kalması halinde karşılıklı dayanışma söz konusu" dedi.

Türkiye’nin Yunanistan’ı tehdit ettiğini ileri süren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise "Her kim saldırı ve fetih hayali kuruyorsa, üç dört kere düşünmesini tavsiye ederim. Vatanımızı, toprak bütünlüğümüzü ve bağımsızlığımızı korumaya muktediriz" ifadelerini kullandı.

fransa türkiye yunanistan saldırı fransız dışişleri bakanı yunan dışişleri bakanı