Fransa, Emekli Generallerin Bildirisiyle Çalkalandı

TAKİP ET

Fransa'da emekli generaller; Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümet ve Meclis'e seslendikleri bir bildiri yayımladı.

Fransa'da emekli generaller; Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümet ve Meclis'e seslendikleri "Yöneticilerimize açık mektup" başlıklı bir bildiri yayımladı.

20'si emekli general, 100 kadar üst rütbeli subay ve binden fazla askerin imza attığı bildiride, "Durum çok ciddi, Fransa korku içinde, ölümcül pek çok tehlike Fransa'yı tehdit ediyor. Biz, emeklilikte bile güzel ülkemizi tehdit eden bu tehlikeler karşısında sessiz kalamayız. Bayrağımız bir kumaş parçası değil, tarihi boyunca, rengi, inanışı ne olursa olsun, Fransa'ya hizmet için hayatını verenleri sembolize eder. Fanatikler, bugün ırk temelli bir savaş yaratmak istiyor. Ülkemizi geleneklerini, kültürünü küçümsüyorlar. Geçmişini ve tarihini elinden alarak dağıldığını görmek istiyorlar. Heykelleri yıkarak, asker ya da sivil, asırlık değerlerimize saldırıyorlar. İslamcılar ve banliyö orduları, ulusumuzun elinden toprak kopararak, bu yerleri anayasamıza aykırı dogmalara tabii olan bölgeler haline getirmek istiyor. Her Fransız, inanan ya da inanmayan, her Fransız ülkenin her karış toprağında evindedir ve cumhuriyet yasalarının uygulanmadığı bir mahalle ya da bölge olamaz" ifadelerine yer verildi.

''Biz, canını her zaman bu ülkeye feda etmeye hazır olan askerler, bu tür eylemler karşısında pasif bir izleyici olarak kalamayız'' diyerek hükümete seslendikleri bildiride "Unutmayın ki, bizim gibi, yurttaşlarımızın büyük çoğunluğu da sizin aylaklığınız ve suçlu sessizliğinizden bunaldı. Temkinlilik her yerde olursa, cesaret hiçbir yerde olmaz. Beyler bayanlar, artık yeterince ertelediniz, çok büyük işimiz var, iş çok ciddi, zaman kaybetmeyin ve bizim, milletimizin güvenliğini gözetecek politikaları desteklemeye hazır olduğumuzu bilin. Eğer hiçbir şey yapılmazsa, bu gevşeklik toplumda yayılmaya devam edecek ve sonuçta bir patlamayla görevde olan meslektaşlarımızın, yurttaşlarımızı ve medeni değerlerimizi korumak için, tehlikeli bir göreve atılmasına yol açacak. Gördüğünüz gibi artık ertelemek için zaman yok. Aksi taktirde, bu büyüyen kaosa yarın iç savaş son verecek ve sorumluluğunu üstleneceğiz ölümler binlerle ifade dilecek" ifadelerini kullanan generaller hükümeti göreve çağırdı. 

"Bir an önce değerlerimizi savunan yurtsever adımlar atılmazsa, Fransa'da bu büyüyen kaos iç savaşla sonuçlanacak ve sizin sorumluluğunu taşıyacağınız binlerce can kaybı olacak" ifadeleriyle hükümeti uyaran bildiriye ilk aşamada hükümetten herhangi bir cevap gelmedi. Ancak bildirinin Fransa'da yarattığı etkiyi ve aşırı sağcı Marine Le Pen'in verdiği desteği  görmezden gelemeyen hükümet ve sol partiler bir süre sonra bildiriye karşılık verdi.

İmzacı Generallere Cezai İşlem Uygulanacak

Hükümeti aylaklıkla suçlayan generallerin bildirisine yanıt veren Ulusal Bütünleşme (RN) Hareketi lideri Le Pen, "Bir vatandaş ve bir politikacı olarak analizlerinize tümüyle katılıyorum ve kaygılarınızı paylaşıyorum. Ve sizi bu mücadelede bizim yanımızda yer almaya davet ediyorum" dedi.

Radikal sol lider Jean Luc Melenchon ise 'İslamcı solculara karşı, görevdeki meslektaşlarını göreve çağırma hakkını kendinde bulan bu darbe çağrısı yapan generallere' karşı, Macron ve hükümetin sessiz kalmasını eleştirdi.

Eski cumhurbaşkanı adaylarından, sosyalist politikacı Benoit Hamon da "Darbecilerin Cezayir bildirisinden 60 yıl sonra 20 general açıkça cumhuriyeti tehdit etmektedir. Marine Le Pen de onları kendisine katılmaya davet ediyor. Savunma Bakanı, Başbakan ya da Cumhurbaşkanı da buna hiç tepki vermiyor" diyerek tepki gösterdi.

Savunma Bakanı Florence Parly, Twitter hesabından bildiriyi değil Le Pen'i eleştiren bir mesaj paylaşarak, "Ordunun siyaset karışması konusunda iki değişmez ilke ordumuza rehberlik eder; tarafsızlık ve sadakat. Ordularımızın komutanı olmaya aday Bayan Le Pen'in açıklaması, bu ilkelerden ve ordudan haberdar olmadığının göstergesidir" ifadelerini kullandı. Florence,  France Info radyosundan yaptığı açıklamada, emekli generallerin sorumsuz davrandığını belirterek, açıklamayı kınadı. Ordunun siyasete katılamayacağını belirten Savunma Bakanı "Ordunun siyaset yapması Fransa'yı zayıflatır" diyerek bu açıklamayı imzalayan ve halen görevde olan askerlerin cezalandırılacağını açıkladı.

 

 

fransa emekli general hükümet bildiri ceza