Fransa İçişleri Bakanı: Mevcut Yasalar Sadece 17 Camiyi Kapatmamıza İzin Verdi

TAKİP ET

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkede ayrılıkçı faaliyet gösterdiğinden şüphelendikleri 89 camiden 17'sini yasalar çerçevesinde kapatabildiklerini söyledi.

Senatodaki komisyonda parlamenterlerin sorularını yanıtlayan Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, ülkedeki 2 bin 500 camiden 89’unun ayrılıkçılık yaptığından şüphelendiklerini ve bunlardan 17'sini kapatmak için "halka açık kurumların uyması gereken güvenlik kurallarını ihlal" kapsamına alarak kapatabildiklerini söyledi. 

Yasaların elini kolunu bağladığını vurgulayan Darmanin, "Bana soruyorsunuz ne yapıyorsun diye. Cumhuriyet kanunları bu ibadethaneleri kapatmama müsaade etmiyor. Size sunduğumuz (yasa tasarısı) düzenlemeler yarın İçişleri Bakanına bunları kapattırma imkanı tanıyor" ifadelerini kullandı.

Darmanin, Fransa'da bugünkü yasaların İçişleri Bakanına sadece 2 gerekçeyle ibadet yerlerini kapatma yetkisi tanıdığına dikkati çekerek, bunlardan birincisinin ancak gerçekleşen bir terör saldırısıyla direkt bağlantısı tespit edildiğinde, ikincisinin de kamuya açık kurumların taşıması gereken şartları barındırmadıkları durumda uygulanabildiğini ifade etti.

Pantin Camisi'nin bu gerekçeyle kapatıldığını ileri süren Darmanin, şimdiki kanunların daha fazlasına müsaade etmemesi nedeniyle zor durumda kaldıklarını aktardı.

Fransa Gerald Darmanin İçişleri bakanı cami ibadethane ayrılıkçı müslüman İslam