Fransa, Libya Büyükelçiliği'ni Yeniden Açıyor: "Libyalılara Yılların Karmaşası Sebebiyle Borcumuz Var"

TAKİP ET

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Libya'nın başkenti Trablus'taki büyükelçiliğini pazartesi günü yeniden açacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Paris'in yeni yetkililere desteğini göstermek için önümüzdeki pazartesi günü Libya'nın başkenti Trablus'taki büyükelçiliğin yeniden açılacağını duyurdu.

Elysee Sarayı'nda Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed El-Menfi ve yardımcısı Musa el-Koni ile görüşen Macron, Fransa ve Avrupalı ​​ortaklarının Libya'nın siyasî çabalarını destekleyeceklerini belirtti. Fransa'nın ve Avrupa'nın Libya'ya yardım edeceğini ifade eden Macron, bunun Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde gündeme geleceğini bildirdi.

Libya'nın istikrara kavuşması için Başkan Menfi ile olumlu diyalogları olduğunu ve çok iyi bir görüşme geçirdiklerini söyleyen Macron, "Fransa'nın Libya'ya tam desteği olacak. Libyalılara, yılların karmaşası sebebiyle borcumuz var. Libyalıların kendi zenginliklerini kullanma hakkı var. Libya'da istikrar ve barış sağlanmazsa, ülkeyi ile bölgeyi istikrarsızlaştıran terör örgütleri ve kaçakçılar ortadan kaldırılmazsa, Orta ve Doğu Akdeniz, Sahel bölgesi ve Afrika'da barış olmaz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Macron, bölgedeki birliği bozmaya çalışanlara fırsat verilmemesi ve engel olunması gerektiğini de sözlerine ekledi. Macron, bu bakımdan bölgedeki ateşkesin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Libya'da siyasî birliğin oluşturulması ve yıl sonunda düzenlenecek olan genel seçimlere hazır olunması gerektiğini belirten Macron, Fransa'nın bu konuda destek vereceğini aktardı.

Libya ordusunun profesyonelleşmesi gerektiğini de dile getiren Macron, “Destek vereceğiz. Sorumluluğumuz bu konuda Avrupa Birliği ile beraberliği sağlamaktır. Alman ve İtalyan dostlarımızla birlikte bu ajandayı Avrupa olarak savunmalıyız. Avrupa ajandası Libya'nın hizmetinde olan bir ajanda olmalı” diye konuştu.

Macron ile Libya'nın istikrarını ve ateşkesi görüştüğünü aktaran Başkan Menfi ise "İstediğimiz 24 Aralık'ta seçimleri düzenlemek" dedi. Menfi, Macron ile irtibat hâlinde kalacaklarını bildirdi.

Fransa Libya Fransa Libya Büyükelçiliği Trablus Emmanuel Macron Muhammed El-Menfi Libya Başkanlık Konseyi Avrupa Birliği AB