Fransa, Sömürge Dönemi İçin Cezayir'den Özür Dilemeyeceğini Açıkladı

TAKİP ET

Fransa yönetimi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir savaşının sona ermesinin 60. yıl dönümünde, o dönemki 'sömürgeci politikadan' dolayı "resmi özür dilemeyeceğini" açıkladı.

Fransa yönetimi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir savaşının sona ermesinin 60. yıl dönümünde,  'sömürgeci politikadan' nedeniyle "resmi özür dilemeyeceğini" açıkladı.

Euronews'in haberine göre Fransa yönetimi, Fransız tarihçi Benjamin Stora'nın Macron'a sunacağı "Cezayir Savaşı ve Cezayir’de Sömürge" raporunun ardından 'özür ve pişmanlık' açıklaması yerine "sembolik eylemler" yapılacağını belirtti. Macron, Cezayir savaşının 1962'de sona ermesinin yıl dönümü çerçevesinde üç günlük anma törenine katılacak. Onlar arasında 25 Eylül'de Fransa için ölen Harkiler, 17 Ekim 1961'de Cezayirlilerin gösterisinin bastırılması ve 19 Mart 1962 tarihli Evian Anlaşmaları ile ilgili anma törenleri olacak.

Macron'un "önümüzdeki aylarda sözleri ve eylemleri" olacağı ve "bir istişare döneminin" başladığı ifade edilen açıklamada, "Bu bir entegrasyon hafızası inşa etmek için tarihe yüz yüze sakin ve barışçıl bir şekilde bakmaktır." ifadesi kullandıldı.

Açıklamada ayrıca Macron'un 2017'de Cezayir'de sömürgeciliği "insanlığa karşı bir suç" olarak kınayan sözlerinden "pişmanlık duymadığı" kaydedildi. Ayrıca Aralık 2019'da Macron, sömürgeciliğin "büyük bir hata" olduğunu belirterek tarihte bir sayfayı kapatma çağrısı yapmıştı.

Ayrıca Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Fransa'dan ülkesindeki sömürgeci işgal tarihi nedeniyle özür dilemesini beklediğini açıklamıştı.

Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği, Fransız sömürgesi döneminde yaklaşık 10 milyon kişinin öldürüldüğünü iddia ediyor.

macron fransa cezayir özür sömürge