Fransa Vizesi Nasıl Alınır? Fransa Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Fransa; Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra ile komşudur. 17. yüzyıldan beri dünya genelindeki uluslararası ilişkilerde çok etkin rol almış bir Avrupa ülkesidir. Dünya tarihinde, milliyetçilik ve romantizm kavramlarının ilk ortaya çıktığı ülke olmasıyla bilinir. Satın alma gücü paritesine ve kişi başına düşen milli gelir ile gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır.

Fransa vizesi ile gidilecek ülke bir Batı Avrupa ülkesidir ancak dünyanın her yerinde deniz aşırı toprakları bulunur. Bunun sebebi sömürgecilik dönemlerinde ülkeye bağlanan
yerlerin daha sonra da ülkeye bağlı kalmasıdır. 

BelçikaLüksemburgAlmanyaİsviçreİtalyaİspanyaMonako ve Andorra ile komşudur. 17. yüzyıldan beri dünya genelindeki uluslararası ilişkilerde çok etkin rol almış bir Avrupa ülkesidir. Dünya tarihinde, milliyetçilik ve romantizm kavramlarının ilk ortaya çıktığı ülke olmasıyla bilinir. Satın alma gücü paritesine ve kişi başına düşen milli gelir ile gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır.

Ülke gelirinin dörtte birini endüstri oluştursa da tarım ve turizm de ülkenin önemli gelir kaynaklarındandır. Rönesans, reform, Sanayi Devrimi gibi Avrupa’daki pek çok büyük ilerlemede önemli rol oynamıştır. Ülkenin bu dönemlerinden gelen sanat, mimari ve kültürel mirası vardır. Bu mirasa sahip çıkması, dünyadaki reklamını çok başarılı yürütmesi ve başarılı diplomatik ilişkileri sayesinde dünyadaki en çok ziyaret edilen ülkedir. Ülkeye yıllık, yaklaşık olarak 82 milyon turist gelmektedir.

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin kurucu üyesi olan ülke, dünyadaki önemli nükleer güçlerden biridir. Avrupa Birliği Güvenlik Konseyi’nin de daimi üyesidir.

Fransa Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fransa vize başvurusu için kişinin vizeye ihtiyacı olup olmadığından hangi vize türüne ihtiyacı olduğuna kadar test ederek bilgi edinebileceği bir sistem vardır. Bu sistem Fransız Büyükelçiliği’nin sitesinde mevcut. Bunun dışında Fransa Schengen işbirliği bölgesinde bir ülke olduğu için her türlü kısa dönem vize başvurularında Schengen kuralları ve uygulamaları geçerli. Schengen üye ülkelerin hepsinde geçerliliği olan ve 180 günde 90 günden fazla olmayan vizeler içindir. Alınan bu Schengen vizesi; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein’da geçerlidir. Alınan vize ile bu ülkeler arasında seyahat edilebilmektedir. İlk durak hangi ülke olacaksa ya da hangi ülkede daha uzun süre kalınacaksa o ülkeden vize alınmalıdır. 90 günden uzun süre için alınacak vizeler ülkelerin kendi Ulusal vizelerine dâhil olur. Her ülke burada kendi özel kuralları ve sistemiyle süreci işletir. Fransa vizesi almak için izlenecek adımlar:

Vize işlemleri için atılacak ilk adım vize hangi tür vizeye ihtiyaç olduğunu belirlemektir. Bunun için Fransa Büyükelçiliğinin sisteminin linki: https://france-visas.gouv.fr/en/web/france-visas/ai-je-besoin-d-un-visa

Buradan hangi tür vizeye ihtiyaç olduğu öğrenildikten sonra sisteme üye olunmalıdır.

Kişisel bilgilerle sisteme üye olduktan sonra başvurulacak vizenin başvuru formu doldurulur.

Bu online olarak doldurulup çıktısı alınabilir ya da direk çıktı olarak alınıp elle doldurulabilir.

Başvuru formu doldurulup başvurulan vize için gerekli belgeler toparlandıktan sonra bunların teslim edilmesi kısmına geçilir.

Form ve belgeler teslim edilirken biyometri verilmelidir.

Biyometri parmak izi ve özel fotoğraf çekimini kapsar. 6 yaşından küçükler ve son 59 ay içinde Schengen için parmak izi verenlere zorunlu değildir.

Evrak teslim ve başvuru işlemleri için Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezinden randevu alınmalıdır.

Randevular online olarak alınabilmektedir.

Belge teslimi ve başvuru işlemleri sadece vize alacak kişinin kendisi tarafından yapılabilir. Vekâlet vererek vize işlemleri yürütülememektedir.

Başvuru merkezine giriş için de başvuru kadar randevu alınmalıdır. Aile fertleri ve çocuklar için bile randevular birleştirilemez.

Belge teslimi yapılırken yetkili kuruma vize ücretleri ödenir.

Başvuru süresi başladıktan sonra online olarak vize sürecini takip etmek için verilen takip numarası ile süreç takip edilebilir.

Vize çıktığına ya da çıkmadığına dair bilgilendirme geldiğinde kişi gidip pasaportunu elden teslim almalıdır. Fransa vize başvurusu için ve biyometri alımı için yetkili merkez başvurulacak illeri bölmüştür. Buna göre:

Beyoğlu ve İzmir’deki merkeze başvuracak iller: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova

Ankara’daki merkeze başvuracak iller: Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Isparta, İçel, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Karabük, Kilis, Osmaniye

Fransa Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Fransa vize başvuru formu online olarak doldurulabildiği gibi çıktı alınıp elle de doldurulabilmektedir. Bu form doldurulmadan önce hangi tür vizeye başvurulacağı iyi tespit edilmelidir. Seçilen vize türü ile seyahatin amacının örtüşmediği tespit edilirse vize başvurusu reddedilecektir.

Fransa vizesi başvuru formunu online doldurmak için sisteme kişisel bilgilerle kayıt olunmalı ve kişisel hesap oluşturulmalıdır. Bu hesabın oluşturulabileceği ve formun online doldurulabileceği sayfanın linki: https://france-visas.gouv.fr/en/web/france-visas/welcome-page?p_p_auth=X6ZHQt35&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&saveLastPath=false&_58_struts_action=%2Flogin%2Flogin&p_p_id=58&p_p_lifecycle=0&_58_redirect=%2Fen%2Fgroup%2Ffrance-visas%2Fsaisir-ma-demande%3FnewFlow%3Dtrue

Başvuru formu online olarak doldurulsa bile başvuru sırasında elden teslim edilmelidir. Doldurduktan sonra çıktısı alınmalı ve kurallara uygun biyometrik fotoğraf yapıştırılmalıdır. Formu online doldurmak yerine çıktı alıp elle doldurmak isteyenler için formların çeşidine göre indirileceği büyükelçilik sayfası: https://tr.ambafrance.org/Vize-basvuru-formlari,1946 . Hangi vize için form doldurulacaksa üzerine tıklamak yeterlidir, otomatik olarak indirilir.

Fransa Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Vize işlemlerine başlarken alınacak vizenin amacı iyi belirlenmelidir. Bu amaca göre vizeler çeşitlere ayrılmıştır. Örneğin; Fransa’ya gidiş turizm ise farklı, aile ziyareti ise farklı belgeler istenmektedir. Kalış süresi de iyi belirlenmelidir. 90 günü aşacak ziyaretler Schengen kapsamından çıktığı için hazırlanacak belgeler değişkenlik gösterir. Fransa vize türleri:

Turistik

İş/Çalışma

Aile ve Arkadaş Ziyareti

Kültürel

Sportif

Eğitim Yukarıda sayılan vize çeşitleri kısa dönem vizeleridir. Bu vize türleriyle aynı konuları kapsayan uzun süreli vizeler de vardır.  Örneğin; eğitim için giden biri 90 günden az kalacaksa Schengen Vizesi için başvuru yapmalıdır. Ancak 90 günden uzun kalacak bir üniversite öğrencisi Uzun Süreli Vize’ye başvuru yapmalıdır.

Fransa Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vize işlemlerine başlamadan önce doğru evrakları hazırlamak önemlidir. Her vize türünün kendine göre istediği ek belgeler vardır. Örneğin; eğitim vizesine başvuran kişinin temel evraklara ek olarak; öğrenci belgesi, Fransa’daki okuldan kabul mektubu ya da davet mektubu gibi belgeleri dosyaya eklemesi gerekmektedir. Ancak bu özel durumlar dışında tüm vize işlemlerinde ortak olarak gereken belgeler vardır. Fransa vizesi evrakları:

Doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu. Eğer başvuru sahibi reşit değilse, yasal vasilerin imzaları gereklidir.

Vize için 2 fotoğraf 35 x 45 mm (6 aydan eski değil), beyaz fonlu biyometrik tip.

Geçerli bir pasaport veya son 10 yıl içinde düzenlenmiş diğer seyahat belgesi ve en az 2 boş sayfası olmalıdır. Pasaportun geçerlilik süresi vize bitiş tarihinden itibaren 6 (altı) ay olmalıdır. İlk sayfasının fotokopileri ve son 3 yıllık eski Schengen vizeleri.

Uçak bileti rezervasyonu veya amaçlanan ulaşımın kanıtı.

Seyahat boyunca masrafların nasıl karşılanacağını gösteren belgeler

Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği - anne, baba, kardeşler, varsa eş ve çocuklar gözükecek.

Başvuru sahibi çalışan ise; işveren mektubu ve/ya da izin onayı (işveren tarafından imzalı ve kaşeli olmalı, adres, telefon numarası, pozisyonunu ve ücret oranını belirtmeli)

SGK işe giriş bildirgesi ve SGK hizmet dökümü.

Başvuru sahibi çalışan ya da şirket sahibi ise; Şirketin ticaret odasındaki kaydı, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası. Başvuru sahibi emekli ise; Emekli cüzdanı ya da emekli maaş hesap özeti.

Başvuru sahibi öğrenci ise; Öğrenci belgesi.

Schengen bölgesindeki tüm sağlık durumlarını kapsamayı kabul eden bir seyahat sağlık sigortası. En az 30.000 Euro masraf karşılamayı kabul eden bir sigorta olmalıdır. Bu belgelere ek olarak istenebilecek belgelerin tam listesine Fransa Büyükelçiliğinin sisteminden ulaşılabilmektedir. Sistemden; hangi ülkeden başvurulduğu, yaş, varış noktası, alınacak vize türü, pasaport türü seçilerek liste olarak alınacak ek belgelere ulaşmak mümkün.

Fransa Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Fransa vize ücreti Schengen kurallarına tabii olduğu için standarttır. 12 yaşından büyükler için 80 Euro, 6-12 yaş aralığındaki çocuklar için 40 Euro ve 6 yaşını doldurmamış çocuklara ücretsizdir. Uzun dönem alınacak vizeler içinse fiyat 100 Euro olarak belirlenmiştir. Bu fiyatlar ülkenin vize işlemleri için aldığı harçtır. Vize başvuru merkezi de sunduğu biyometri hizmeti, başvuru takip gibi hizmetler için ücret alır. Bu ücretler kur farkına göre değişebildiği için merkezin sitesinden randevu alırken kontrol edilmelidir. Schengen vizelerinde alınan vizenin süresi fiyata etki etmez. 20 günlük alınan vize de 50 günlük alınan vize de aynı ücretlendirmeye tabiidir.

Fransa Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Vize başvurusu yaparken sürelerin; ülkeye, yılın bazı dönemlerine, resmi tatillere ve istenen ek evraklara göre değiştiği hesaba katılmalıdır. Seyahat tarihinden en erken 6 ay önce en geç 15 gün kala başvuru yapılabilmektedir. Ancak yine de son 15 güne başvuruları bırakmamakta fayda var.

Başvuru sırasında hem formda hem de evraklarda tamamen dürüst olunmalıdır. Başvuru ile birlikte kişi hakkında bir soruşturma süreci başlar burada yalan beyan verildiği tespit edilirse Schengen’den kişi menedilebilmektedir.

Seyahat planlanırken sadece Fransa’ya gidilmeyip diğer Schengen ülkelerine de giriş yapma planı varsa, diğer ülkeler de araştırılmalıdır. Bazı ülkeler sınırda farklı ek belgeler isteyebilir ve sorgular yapabilir. Bunlara ön hazırlık yaparak ve süreci bilerek gitmek daha iyi olacaktır.

Fransa Vizesi Neden Reddedilir?

Fransa vizesi ret nedenleri çok farklı olabilmektedir. Ancak bunun en yaygın sebebi evrakların eksik, yanlış, geçersiz ya da yetersiz olması vardır. Vize başvurusu sırasında istenen çalışma durumunu gösteren belgeler, maddi durumu gösteren dokümanlar, maaş bordrosu gibi evraklar kişinin seyahati karşılayacak güçte olup olmadığını anlamak içindir. Ayrıca son yıllarda tüm dünyada büyük bir sorun haline gelen kaçak göçmenlik sorunu ile de ilgilidir. Eğer konsolosluk, kişinin seyahati maddi olarak karşılayamayacağını ya da ülkesine dönmeme ihtimali olduğunu düşünürse reddedebilir.

Bunlar dışında daha önce bir Schengen üyesi ülkelerden birine giriş yasağı varsa ya da AB üye ülkelerden herhangi birinden sınır dışı edilme gibi bir durum varsa başvuru reddedilecektir. Aynı zamanda Türkiye’de ağır bir suça karışmış ve sicil kaydı kabarık birisi de ülke için tehdit olarak görüleceği için başvurusu reddedilebilir.

Schengen vizesinin süresi dâhil olan tüm ülkeleri kapsar. 180 günde 90 günü daha önce başka Schengen ülkesinde aşmış ya da yeterli süresi kalmamış kişi için de başvuru reddedilecektir.

Fransa Vizesi Kaç Günde Çıkar

Fransa vizesi onay süresi ortalama 15 gündür. Bu süre yoğunluk, resmi tatiller vb. sebeplerle 30 güne kadar uzayabilmektedir. Uzun süre kalmak için bir vize başvurusu yapılmışsa süre en fazla 6 aya kadar uzayabilmektedir. Ancak bu kadar uzayan sonuçlar nadirdir, genelde uzun süre vize de en geç 40 günde çıkmaktadır.