Fransa'da Binlerce Kişi Gösteri Gerçekleştiriyor

TAKİP ET

Fransa'nın başkenti Paris'teki Küresel Güvenlik Yasası'na karşı yapılan gösteriler bu hafta sonu da devam ediyor. Eylemler sırasında 142 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Fransa’da başta başkent Paris olmak üzere birçok  çevre kentlerde Küresel Güvenlik Yasası yeniden protesto edildi. Hükümetin, geçen haftalarda protestolar nedeni değişiklik yapacağını açıkladığı yasa tasarısının 24. maddesine rağmen binlerce kişi yeniden sokaklara çıktı.

Gösterilerde gerginliğin artmasıy ile polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile eylemcilere müdahale etti. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin yaptığı açıklamada, çıkan olaylarda toplam 142 kişinin gözaltına alındığını, 24’ünü tutuklandığını açıkladı.

Küresel Güvenlik Yasası

Ülke çapında büyük protestolara neden olan yasa tasarısının yanında polis şiddeti, son aylarda artan terör korkusu ve Çin virüsü salgını Fransa'da sokaklarda gerilimli günlerin başlamasına yol açtı. "Özgürlük yürüyüşü" adı verilen protestolar, Fransa'da hükûmetin küresel güvenlik yasa tasarısı kapsamında polis ve jandarmaların fotoğraf ya da videolarını paylaşmayı yasaklayan 24. madde basın özgürlüğünün bir ihlâli olarak görülüyor. Hükûmet maddede değişikliğe gideceğini belirtse de Birleşmiş Milletler bütün yasa tasarısında sorunlar olduğunu söylüyor. 

küresel güvenlik yasası fransa protesto gösteri polis