Fransa'da Katılımın Yüzde 30 Olduğu Seçimlerde Macron'un Partisi Yüzde 10 Ancak Alabildi

TAKİP ET

Fransa'da yerel seçimlerin ilk turunda katılım yüzde 30'da kaldı.

Fransa il ve bölge meclislerinin seçimlerinin birinci turunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İlerleyen Cumhuriyet Partisi ve nasyonalist lider Marine Le Pen'in liderlik ettiği Ulusal Birlik ciddi bir sarsıntı geçirdi.

Muhafazakar Cumhuriyetçilerin ilk turda yüzde 28'lik bir oy oranına ulaşarak en büyük desteği aldığı seçimde Sosyalistler oyların yüzde 16'sını elde etti.

Le Pen'in Ulusal Birlik'i yüzde 19'luk bir oy oranına ulaşırken Macron'un İlerleyen Cumhuriyet Partisi'nin oyları yüzde 10'u ancak geçebildi. Macron'un 5 yıl önce kurulan ve hala ülke genelinde örgütlenememiş olan partisinin zaten büyük bir oy alması beklenmiyordu ancak böylesi düşük bir oy oranı şaşkınlık yarattı.

Partisi oy kaybı yaşayan Marine Le Pen, bunun sebebini sandığa katılımın düşük oluşunu işaret ederek seçimler için "vatandaşlık fiyaskosu" ifadesini kullandı. Bu seçime kadar ülkedeki en düşük katılımlı seçim seçmenlerin yüzde 46,3'ünün sandığa gittiği 2010 yerel seçimleri idi.

 

 

Fransa'da Katılımın Yüzde 30 Olduğu Seçimlerde Macron'un Partisi Yüzde 10 Ancak Alabildi macron marine le pen fransa yerel seçim