Fransa'da Macron'un Partisi LREM, Başörtülü Bir Adayı Listeden Çıkaracak

TAKİP ET

Fransa'da yapılaak bölgesel seçimler öncesi Macron'un partisi LREM'in adayı Sara Zemmahi'nin, başörtüsünden dolayı 'parti çizgisini temsil etmediği' gerekçesiyle adaylığının çekileceği belirtiliyor.

Fransa'nın güneybatısında bulunan Montpellier'e bağlı bir kantondaki seçim kampanyasında, Cumhurbaşkanı Macron'un partisi LREM'in yedek adaylarından olan Sara Zemmahi'nin başörtülü seçim afişi tartışma yarattı.

Muhalefet partisi lideri Marine le Pen'in partisi Ulusal Birlik Partisinin iki numaralı ismi Jordan Bardella, Twitter hesabından Vatandaşlık İşlerinden Sorumlu Bakan Marlene Schiappa'yı etiketleyerek söz konusu afiş ile ilgili "Bölücülükle böyle mi savaşıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Bu olay üzerine LREM Genel Sekreteri Stanislas Guerini, Zemmahi için "LREM çizgisini temsil etmiyor, bu kadın LREM adayı olmayacak" şeklinde konuştu. Partiden yapılan açıklamada ise "LREM'in laik Fransa ilkesine bağlı olduğu ve dini sembollerin açıkça seçim kampanyası belgelerinde kullanılamayacağı" bildirilerek Zemmahi'nin desteklenmeyeceği ve adaylık lsitesinden çıkarılacağı söylendi.

Bakan Schiappa ise LREM'in Le Pen'in partisinden öğrenecek bir şeyi olmadığını ifade ederek Fransa yasalarına göre bir kadının kamusal alanda başörtü takmasına engel bulunmadığını dile getirdi. Fakat, Schiappa da politik seçimlerde kişilerin dinsel simgeler taşımamasının partilerinin çizgisine daha uygun olacağını savundu.

LREM Milletvekili Janvier ise "Aşırı sağın oylarının peşine düşmek, yalnızca fikirlerinin tatminine neden olur. Onursuzluk bu. Yeter artık" diyerek olaylara sert tepki gösterdi.

LREM İkiye Bölündü

Janvier'in ardından Zemmahi ile aynı bölgedeki delegelerden hukuk komisyonu üyesi Naima Moutchou da adaylığın başörtüsü nedeniyle çekilmesinin ayrımcılık olacağı uyarısını yaptı.

Moutchou, Fransa yasalarının dini inançları ve bir seçim kampanyası sırasında bunları sergileme özgürlüğünü koruma altına aldığını belirterek kararın seçmene bırakılması gerektiğini savundu.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal, başörtülü birinin aday olmasının yasalara aykırı olmayacağını belirtti.

 

fransa macron lrem iktidar parti partisi başörtülü kadın aday aday adayı listeden çıkaracak çıkaracak geri çekecek sokmayacak tartışma le pen hükümet