Fransa'da Sokağa Çıkma Yasağının, Paskalya'ya Göre Düzenlenmesi Talebi Reddedildi

TAKİP ET

Paskalya'da saat 19.00'dan sonra yapılması planlanan toplu etkinlikler için sokağa çıkma yasağının yeniden düzenlenmesi talebi, dinî özgürlükler ile toplum sağlığının korunması hususlarının birbirine uyumlu getirilmesi amacıyla reddedildi.

Fransa'da iki dernek, sokağa çıkma yasağının Paskalya'ya denk gelmesi sebebiyle Fransız Danıştayı'na başvurmuştu. Dernekler, Çin virüsü salgınına karşı mücadele tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı saatlerinin yeniden düzenlenmesini talep etmişti. Zira mevcut yasaklar yüzünden Katolik vatandaşlar Paskalya'da saat 19.00’dan sonra düzenlenecek toplu etkinliklere katılamayacak. Ancak bu düzenleme talebi, Danıştay tarafından reddildi.

Danıştay, Çin virüsünün yayılımının son dönemlerdeki artışına, alınan tedbirler çerçevesinde hâlihazırda ibadethanelerin zaten 19.00’a kadar açık olduğuna ve dinî törenlerin bu zaman zarfında yerine getirilebileceğine vurgu yaparak ibadet özgürlüğüne yönelik açıkça ve orantısız bir müdahale bulunmadığına karar verdi.

Mahkemeye göre “İbadet özgürlüğü, özellikle toplu törenlere katılma hakkını da içeren temel bir özgürlüktür. Bununla birlikte mevcut durumda bu özgürlük, toplum sağlığının korunması hususuyla uyumlu hâle getirilmelidir.”

Fransa Paskalya Bayramı Sokağa Çıkma Yasağı Katolikler Fransa Danıştay Paskalya talebi reddedildi