Fransa'dan Ayrılmak İçin Yeni Kaledonya İkinci Kez Referanduma Gidiyor

TAKİP ET

Fransa'ya 18 bin kilometre uzaklıktaki Yeni Kaledonya takım adaları 4 Ekim'de ikinci defa bağımsızlık referandumuna gidiyor.

Fransa’ya bağlı Pasifik Okyanusu’nun güneydoğusunda bulunan Yeni Kaledonya’da 2018 yılında düzenlenen bağımsızlık referandumunda sandıktan ‘hayır’ çıkmıştı. 

Fransa'nın ilk olarak Yeni Kaledonya’da 1853 yılında hak iddia etmesi ve bir dönem bölgeyi sürgün yeri olarak kullanması bağımsızlık isteği sebeplerinin başında yer alıyor. Fakat en önemli sorun ise 1980’lerde Fransız güçleriyle Kanaklar arasında şiddetli çatışmalar yaşanması.

Referandumda Evet Çıkarsa

4 Ekim'de ikinci kez gerçekleştirilecek olan referanduma, ada halkının 'evet' demesi durumunda 1853'te Fransız sömürgesi altına girmiş ada tam bağımsızlığına kavuşmuş, egemen bir devlet olacak. Fransız devletinin adadaki tüm yetkileri de Yeni Kaledonya yönetimine aktarılacak. Fakat burada yıllara yayılacak bir geçiş süreci izlenecek. Ayrıca takım ada ülkesi Birleşmiş Milletler'e katılmak için başvuruda bulunabilecek.

Hayır Çıkarsa

Fransız toprağı olmayı sürdürecek ada Noumea Anlaşması ile belirlenen özel statüsüne sahip olmayı sürdürecek. Ada sakinleri Fransız ve Avrupa Birliği vatandaşlıklarına ve haklarına sahip olmayı sürdürecek. Kongre'nin yenilenmesi için seçimlere gidilecek. Yeni kongre üyelerinin üçte birinin 18 aylık bir süre zarfında başvuruda bulunması durumunda bir kez daha referanduma gidilebilecek.

yeni kaledonya referandum 4 ekim fransa macron bağımsızlık isteği ayrılıkçılar takım adaları pasifik okyanusu evet hayır oylama kanaklar sömürge sürgün adası birleşmiş milletler