Fransızlar Peygamber Karikatürü Gösterdiği İçin Başı Kesilen Öğretmeni Andı

TAKİP ET

Fransa halkı, ifade özgürlüğünü anlatırken İslam Peygamberine dair bir karikatürü gösterdiği için başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty'yi anmak ve saldırıyı kınamak için gösteri düzenledi.

Cuma günü Fransa'da gerçekleşen olayda tarih ve coğrafya öğretmeni olan Samuel Paty adlı kişi, iddiaya göre derslerinde ifade özgürlüğü konusunu, İslam Peygamberi karikatürlerinin yayınlanması örneğiyle işlemesi sonucunda kafası kesilerek öldürüldü.

Öğretmen Neden Öldürüldü

Öğretmen, bu karikatürleri görmek istemeyen Müslüman öğrencilerin o sırada sınıftan çıkabileceğini söylemiş, ay başında bazı Müslüman veliler de öğretmenin karikatürleri kullanmasını okul yönetimine şikayet etmişti.

Cuma günü ise öğretmen Samuel Paty Çeçen asıllı 18 yaşındaki bir mülteci tarafından bıçakla başı kesilerek öldürülmüştü. Polis aynı gün, kaçan ve teslim olmayı reddeden Abdoulakh A. saldırganı vurmuştu.

Macron'dan Açıklama

Fransız medyası, çocuğun babasının 'radikal İslamcı bir imam' olduğunu söylerken Cuma gecesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırının 'İslamcı bir terör saldırısı' olduğunu, öğretmenin ifade özgürlüğünü öğrettiği için öldürüldüğünü belirtti. Macron, "Kazanamayacaklar... Harekete geçeceğiz" şeklinde konuşmuştu.

Tüm Ülkede Gösteriler Düzenlendi

Bugün başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty'yi anmak ve saldırıyı kınamak içim binlerce kişi Fransa genelinde düzenlenen gösterilere katıldı. Başkent Paris'teki 'Place de la Republique' meydanında toplanan kalabalık alkışlarla "Ben öğretmenim" yazılı pankartlar taşıdı.

Lyon, Strasbourg, Marsilya ve Montpellier gibi kentlerde de meydanları dolduran halk, öldürülen öğretmen Samuel Paty için saygı duruşunda bulundu.

samuel paty islamcı eylem fransada islamcı eylem öğretmenin kafası kesildi fransızlar gösteri düzenledi fransa öğretmen için ayakta hz muhammed hz muhammed karikatürü gösteren öğretmenin başı kesildi çeçen asıllı kişi