Freedom House Raporu: Türkiye Yurt Dışındaki Vatandaşlarını En Çok Hedef Alan 2. Ülke

TAKİP ET

Freedom House'un raporuna göre, 38 ülke 2014 yılından bu yana yurt dışındaki vatandaşlarına 854 kez müdahale etti. Bu müdahalelerin yüzde 30'u Soykırımcı ÇKP'den gelirken, Türkiye ikinci sıraya yerleşti.

Freedom House’un yayımladığı ‘Otoriter Yönetimlerin Küresel Genişlemesi’ başlıklı raporda, Soykırımcı ÇKP ve Türkiye’nin yurt dışındaki vatandaşlarına yönelik baskı ve müdahalelerde bulunan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığı belirtildi.

Raporda, 2014 yılından bu yana 38 ülkenin yurt dışındaki vatandaşlarına 854 kez müdahale ettiği ve bu müdahalelerin yüzde 30’unun Soykırımcı ÇKP tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. Soykırımcı ÇKP’in özellikle Uygur azınlığın mensuplarını zorla iade etmek için diğer ülkelere baskı yaptığı ifade edildi.

Türkiye ise Fethullahçıların düzenlediği 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından yurt dışındaki vatandaşlarına yönelik baskısını artıran bir diğer ülke olarak gösterildi. Raporda, Türkiye’nin NATO üyeliklerini onaylama karşılığında İsveç ve Finlandiya’dan bazı vatandaşlarının iadesini talep ettiği örnek olarak verildi.

Raporda ayrıca, Rusya, Tacikistan, Mısır, Belarus, İran ve Ruanda gibi ülkelerin de yurt dışındaki vatandaşlarına baskı uygulayan otoriter rejimler olduğu vurgulandı.

Freedom House Başkanı Michael Abramowitz, raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Otoriter hükümetler, kendi diasporaları ve sürgündeki insanlar üzerinde kontrol sağlamaya çalışıyor. Bu durum demokrasiler için ciddi bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Raporda son olarak, dünyadaki diğer devletlere otoriter hükümetlerden gelecek bu tür baskılara daha kararlılıkla karşı koymaları çağrısı yapıldı.

(Euronews)

Freedom House türkiye çin otoriter