Frontex, Yunanistan'ın Göçmenleri Yasa Dışı Şekilde Türkiye'ye İtmesinin Üstünü Örttü

TAKİP ET

Avrupa Birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, AB'nin sınırlarının korunmasından sorumlu kurumu Frontex'in, Yunanistan'ın göçmenleri geri itmesini örtbas ettiğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin (AB) Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF), AB'nin dış sınırlarının korunmasından sorumlu olan Frontex'in, Yunan sahil güvenliğinin göçmenleri Türkiye kara sularına yasa dışı olarak geri itmesini örtbas ettiğini belirtti.

Euronews'in aktardığı OLAF raporuna göre, Frontex'in üst düzey yetkilileri, muhtemel insan hakları ihlalleri vakalarını, kurumun temel haklardan sorumlu görevlilerinden saklıyor. Ayrıca raporda yasa dışı faaliyetlerin kayıt altına alınmasını engellemek için yetkililerin hava keşiflerini askıya aldığı da belirtiliyor. Yetkililer, geri itmeleri gerçekleştiren Yunan birimlerine ortak finansman da sağlıyor.

Kurumları Yanlış Yönlendiriyor

Söz konusu Frontex yetkilileri, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun üyeleri de dahil olmak üzere kurumu denetlemekten sorumlu makamları da dezenformasyon yoluyla yanlış yönlendiriyor.

Rapora göre, Yunanistan'dan gelecek tepkilerden "korkan" bu yetkililer, Frontex'in sorumluluklarını tam olarak yerine getirme kapasitesini ve temel hakların korunmasını engelliyor.

Bilinçli Kaçış

Raporda yer verilen bir geri itme vakasında, Frontex'in gözetleme uçağının "Ege Denizi'ndeki olaylara tanık olmamak için bilinçli şekilde kaçtığı" belirtiliyor.

Öte yandan insan hakları savunucuları, AB'den raporun, geri itme mağdurlarının hak arayışlarında kullanabilmeleri için resmi olarak açıklanmasını istiyor.

yunanistan geri itme frontex ab türkyie türkiye