G-20 Zirvesi Roma'da Toplanıyor

TAKİP ET

Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerin liderlerinin bir araya geleceği G-20 Liderler Zirvesi bugün, İtalya'nın başkenti Roma'da toplanıyor.

Çin virüsü salgını nedeniyle 2 yıldır toplanamayan G-20 Liderler Zirvesi bugün, İtalya'nın başkenti Roma'da toplanıyor.

Toplantıda Çin virüsü salgını nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılar sonrası toparlanma, küresel ekonomi ve sağlık alanındaki gelişmeler, yükselen enerji fiyatları ve dünya çapında kilit sektörleri etkileyen tedarik zincirindeki sıkıntılar, iklim değişliği, çevre, sürdürülebilir kalkınma ile mülteci krizi gibi konular ile G20'nin bu konular özelinde oynayabileceği rollere dair görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Fransa, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD’den oluşan G-20, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını ve küresel ekonominin yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor.

Putin Video Konferansla Katılacak

Roma'da düzenlenen zirveye Çin, Japonya, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan liderleri fiziki olarak katılım sağlamayacak. Çin virüsünün müsebbibi Çin'in diktatörü Şi Jinping ve Rusya Diktatörü Vladimir Putin’in Çin virüsü korkusu nedeniyle video konferansla katılım göstermesi planlanıyor.

İlk Günün Programı

Ev sahibi İtalya’nın Başbakanı Mario Draghi, liderleri kongre merkezi önünde karşılayacak. Liderler, aile fotoğrafı çektirecek ve “Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık” konulu zirvenin ilk oturumuna katılacak. İlk oturumun ardından liderlerin ikili görüşmeleri olması planlanırken, daha sonra liderler “KOBİ’lerin ve kadınlara ait işletmelerin daha iyi gelişmelerini desteklemek” konulu etkinlikte bir araya gelecek. Lider akşam saatlerinde ise İtalya Başbakanı Draghi tarafından ev sahipliği yapılacak kültürel etkinlikle buluşacak. Daha sonra İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından Ouirinale Sarayı’nda heyet başkanları onuruna verilecek akşam yemeğinde liderler bir araya gelecek.

Roma'da Olağanüstü Güvenlik Önlemleri

İtalya İçişleri Bakanlığı, bölgede güvenliği sağlamak için 5 bin ile 6 bin polis ve yaklaşık 500 askerin görevlendirildiğini duyurdu. Zirveye ev sahipliği yapacak kongre merkezinin çevresi Cuma gününden itibaren kordon altına alınırken, özel izin alınmadan kimsenin girişine izin verilmiyor. Roma üzerindeki hava sahası kapatıldı ve potansiyel sorunlar için sınır kontrolleri arttırıldı.

Erdoğan Roma'da

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da G-20 Zirvesine katılmak üzere Roma'ya gitti. Erdoğan burada ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmeye çalışacak. Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor. 

g-20 erdoğan italya roma ekonomi