G-7 Zirvesi Uygurlara Hayal Kırıklığı Yaşattı

TAKİP ET

G-7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesi Uygurlar tarafından yetersiz bulundu.

Uygur Hareketi G-7 liderlerinin Tibet ve Doğu Türkistan'daki korkunç insan hakları durumuna ilişkin Hiroşima’daki G-7 Liderler Zirvesi sonrasında yaptıkları sonuç bildirisi açıklaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

Uygur Hareketi, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden oluşan G-7'den yapılan cılız açıklamanın, soykırımcı ÇKP hükümetinin baskıcı rejimi altında acı çekmeye devam eden milyonlarca Uygur ve Tibetli'ye cesaret kırıcı bir mesaj verdiğini belirtti.

G-7 Liderleri Zirvesi Sonuç Bildirisind, "Zorla çalıştırmanın bizim için büyük endişe kaynağı olduğu Tibet ve Sincan da dahil olmak üzere Çin'deki insan hakları durumuyla ilgili endişelerimizi dile getirmeye devam edeceğiz." ifadeleri yer almıştı. Uygur Hareketi, "Konunun kabulünü görmek cesaret verici olsa da, bu açıklama devam eden Uygur soykırımını ele almak için yetersiz ihtiyaç duyulan güçlü ve kararlı eylem beklentimizin çok gerisinde kalıyor." açıklamasında bulundu.

Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas, G-7 açıklamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek, "G-7 liderlerinin açıklaması, Doğu Türkistan'da meydana gelen ciddi insan hakları ihlallerini ele almada gerçek bağlılığı ve kararlılığı göstermek için kaçırılmış bir fırsattır. Endişeleri tek başına dile getirmek, devam eden zulümleri durdurmayacak veya mağdurlara adalet getirmeyecektir. Uygurların kelimelere değil kararlı eyleme ihtiyacı var. Zorla çalıştırma sadece büyük bir endişe değil; Çin'in fabrikalarında, tarlalarında ve gözaltı kamplarında sömürücü uygulamalara maruz kalan milyonlarca Uygur için korkunç bir gerçektir. G-7 liderleri, retoriğin ötesine geçmeli ve Uygurları zorla çalıştırmaya katılan veya Uygurlardan yararlanan şirketlerin ve hükümetlerin sorumlu tutulmasını sağlamak için kararlı adımlar atmalıdır." dedi.

Uygur Hareketi'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Uygur Hareketi, G-7 liderlerini acilen siyasi duruşların ve boş söylemlerin üzerine çıkmaya ve hedeflenen yaptırımları uygulamak, zorla çalıştırılarak üretilen mallara ithalat yasakları uygulamak ve Uygur Soykırımı hakkında sağlam soruşturmalar başlatmak da dahil olmak üzere somut adımlar atmaya çağırıyor. Uluslararası toplumun Çin'in ağır insan hakları ihlalleri karşısında birlik ve kararlı durması zorunludur. G-7 liderleri, Uygurların soykırımının acil ve önemli eylem gerektirdiğini kabul etmelidir. Çin rejimini uluslararası taahhütlerini yerine getirmeye teşvik etme umuduyla zayıf ifadelerin ve sembolik jestlerin zamanı çoktan geride kaldı. Uygur Hareketi, adaleti sağlamak ve acıyı sona erdirmek için G-7'den ve küresel topluluktan hızlı ve kararlı eylem talep ediyor.

g-7 uygurlar g-7 zirvesi uygur hareketi uygur soykırımı zorla çalıştırma