G7, Çin ile Rusya'ya 'Zorbalık ve İnsan Hakları İhlalleri' Uyarısı Yaptı

TAKİP ET

G7 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı sonrası yayımlanan bildiride, kızıl Çin ve işgalci Rusya'ya "zorbalık ve insan hakları ihlalleri" uyarısı yapıldı.

Çin virüsü salgınından bu yana ilk kez yüz yüze toplanan G7 ülkeleri dışişleri bakanları, iki gün süren toplantının ardından 12.400 kelimelik bildiri yayımladı.

Bildiride, Rusya'nın demokrasi ilkelerini baltalamaya çalıştığı ve Ukrayna'yı haksız bir şekilde tehdit ettiği belirtilirken, Çin'in ise insan haklarını açıkça ihlal ettiğini ve ekonomik gücünü başka ülkelere zorbalık yapmak amacıyla kullandığı ifade edildi.

G7, Çin'in 'baskıcı ekonomik politikalarını' durdurmak ve Rusya'nın dezenformasyonunu engellemek için ortak çabaların destekleneceğini belirtti.

Söz konusu iki ülkeye yönelik uyarılan yer aldığı bildiride, somut adımların atılması yönünde bir karar çıkmadı.

Öte yandan, Çin virüsü salgınına dair ise düşük maliyetli Çin virüsü aşısı üretimini artırmak için sektörle birlikte çalışma sözü verildi fakat aşılar üzerinde bulunan fikri mülkiyet haklarının geçici bir süre askıya alınması çağrısı bildiride yer bulmadı.

 

g7 ülkeleri g7 dışişleri bakanları toplantısı sona erdi bitti uyarı çin rusya zorbalık insan hakları ihlalleri açıklama yayımlandı somut adımlar engelleme dezenformasyon bilgi kirliliği iki gün süren