G7 Sonuç Bildirgesinde Doğu Türkistan Vurgusu

TAKİP ET

G7 liderleri yayımladıkları ortak bildiride, soykırımcı ÇKP yönetimine Doğu Türkistan'daki faaliyetlerini durdurma çağrısında bulundu.

Japonya'nın Hiroşima kentinde gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde soykırımcı ÇKP yönetimine birçok konuda uyarıda bulunuldu. 

Doğu Türkistan'daki zorla çalıştırma ve insan haklarına da değinilen bildirgede, "Zorla çalıştırmanın bizim için büyük endişe kaynağı olduğu Tibet ve Doğu Türkistan da dahil olmak üzere Çin'deki insan hakları durumuna ilişkin endişelerimizi dile getirmeye devam edeceğiz." denildi. 

Öte yandan sonuç bildirgesinde Çin'e Tayvan konusunda da uyarı yapıldı. Bildirgede, "Uluslararası toplumda güvenlik ve refah için vazgeçilmez olan Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrarın önemini yeniden teyit ediyoruz. Belirtilen tek Çin politikası da dahil olmak üzere G7 üyelerinin Tayvan konusundaki temel pozisyonlarında bir değişiklik yok. Boğazlar arası sorunların barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısında bulunuyoruz." denildi.

g7 g7 sonuç bildirgesi Doğu Türkistan japonya g7 zirvesi