Gaffar Okkan Suikastinden Tutuklu Kimse Kalmadı

TAKİP ET

Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 koruma polisinin hayatını kaybettiği saldırıda suçlu olarak bulunan Ebuzer kod adlı Suat Çetin, yeniden yargılama gerekçesiyle tahliye edildi. Bu tahliye ile birlikte Gaffar Okkan suikastından dolayı tutuklu olarak bulunan tek bir kişi kalmadı.

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve koruma polislerinin suikastının faillerinden Suat Çetin, 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerden iki ay önce "yeniden yargılanma" talebi doğrultusunda hakkında infaz durdurma kararı alındı ve 18 yıl tutuklu kalan Çetin tahliye edildi. 

Diyarbakır'da gizlendiği hücre evinde 2 Ekim 2001 tarihinde yapılan baskıda, İlham Özer adına düzenlenmiş sahte kimlikle yakalanan Suat Çetin, Ağır Ceza Mahkemesi'nce 21 Ekim 2010 tarihinde "İran modeli Şer'i esaslara dayalı bir Kürt İslam devleti kurma amacıyla anayasal düzeni silah zoruyla yıkma" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza, 30 Mart 2011 tarihinde Yargıtay tarafından oybirliğiyle onaylanmıştı.

Yargıtay'ın kararında, Suat Çetin'in 1992 yılında Hizbullah terör örgütüne katıldığı ve camilerde örgütsel propaganda yaptığı, daha sonra da cami sorumlusu olduğu belirtildi. Örgüt lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürülmesinin ardından, Suat Çetin'in bir tabanca temin ederek tetikçi olarak görevlendirildiği ortaya çıktı. 26 Ekim 2000 tarihinde Diyarbakır Bismil'de bu silahla yakalandıktan sonra hastaneye götürülürken polisin elinden kaçan Suat Çetin, Gaffar Okkan suikastı gerçekleştirilene kadar Diyarbakır'da bir hücre evinde saklandı.

Yargıtay, Suat Çetin'in ele geçirilen 5 kalaşnikof tüfekte parmak izlerinin çıktığını ve bu silahların Gaffar Okkan suikastında kullanıldığını tespit edilmesi ve suikastı gerçekleştiren diğer faillerin de Suat Çetin'in bu eylemde yer aldığına dair ifadelerini değerlendirdiğinde, verilen kararda bir isabetsizlik görülmediğinden onaylanmıştı.

31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde, hakkındaki mahkûmiyet kararı yüksek yargı kararıyla kesinleşen ve hükümlü olarak cezasını çeken Suat Çetin, diğer Hizbullah tetikçileri gibi yargılandığı mahkemeye başvurarak yeniden yargılanma talebinde bulundu. Mahkeme, yeni bir delil ortaya çıkmadığı taktirde yeniden yargılama yapılamayacağına dair kesin hüküm bulunmasına rağmen, Suat Çetin'in talebini kabul etti. Sanığın, kapatılan özel yetkili mahkemelerde uzun yargılama ve uzun gözaltı süreleriyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle, 28 Ocak 2019 tarihinde yerel seçimlerin iki ay öncesinde tahliye edildi. Suat Çetin'in tahliye edilmesiyle birlikte Gaffar Okkan'ın suikastinden sorumlu bir kişi bile tutuklu kalmadı.