Galatasaray Üniversitesi Akademisyenleri Fransız Akademisyenlere Yönelik ''Türkçe Dil Sınavı'' Dayatmasından Vazgeçilmesini İstedi

TAKİP ET

Galatasaray Üniversitesi akademisyenleri, Fransa vatandaşı öğretim elemanlarına, Türkiye'de ikamet edebilmek için B2 düzeyinde Türkçe bildiklerini belgeleme zorunluluğu uygulamasının kaldırılmasını istedi.

Fransa vatandaşı öğretim elemanlarına, Türkiye’de ikamet edebilmek için B2 düzeyinde Türkçe bildiklerini belgeleme zorunluluğu getirilmesinin ardından yapılan açıklamada,  “Hiçbir akademik ve kültürel kurum politik gerilimlere alet edilmemeli, aksine bu kurumlar, her zaman ulaşmayı arzuladığımız barış ve dostluğun araçları olarak görülmelidir. 2020-2021 akademik yılı güz döneminin sonunda, Galatasaray Üniversitesi’ndeki Fransa vatandaşı öğretim elemanlarına, Türkiye’de ikamet edebilmek için B2 düzeyinde Türkçe bildiklerini belgelemek zorunda oldukları gayrı resmî bir biçimde bildirilmiştir. Oysa bu koşul, oturma izinlerinin yenilenmesi sırasında kendilerine belirtilmemiştir. Sonuç olarak, Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının çoğunun oturma izinleri 15 Eylül 2020’den bu yana yenilenmemiştir. İkamet izninin verilmesini belli bir seviyede Türkçe bilme koşuluna bağlayan karardan bir an önce geri dönülmesini, Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının Türkiye’deki durumunu yasal hale getiren ve öğrencilere karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini mümkün kılan ikamet belgelerinin ivedilikle teslim edilmesini talep etmekteyiz." denildi.

Şartı Sağlamayan Akademisyenlerin Vizeleri Yenilenmedi

Fransa'daki üniversitelere ve ortaöğretim kurumlarına gönderilen Türkçe okutmanları ve din görevlilerinden B2 düzeyinde Fransızca istendi.

Bunun üzerine YÖK, Galatasaray Üniversitesi'nde çalışan Fransız akademisyenlerin Türkiye'deki oturma ve çalışma izinlerinin yenilenmesi için B2 düzeyinde Türkçe yeterlilik şartı koydu.

B2 düzeyinde Türkçe bildiklerini belgeleyen eğitimcilerin oturma ve çalışma izinleri verildi fakat diğer akademisyenlerin vizeleri yenilenmedi. 

 

 

galatasaray üniversitesi akademisyen fransız türkçe şartı