Gazeteci Barış Yarkadaş Erken Seçim Tarihini Açıkladı

TAKİP ET

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, kulis bilgilerine dayandırdığı bir erken seçim tarihi ortaya attı ve Saray'ın 10 Nisan 2022 tarihinde sandığı halkın önüne koyacağını söyledi.

Eski CHP Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, Halk TV'de katıldığı bir programda kulis bilgilerine dayandırarak erken seçim tarihini açıkladı. Yarkadaş, Saray'ın 10 Nisan 2022 tarihine odaklandığını söyledi.

TBMM'de yeni dönemin başlamasıyla Cumhur İttifakı bileşenlerinin seçim kanunu değiştirmeye yönelik çalışmalarına başlayacağını kaydeden Yarkadaş, kanun Meclis'ten geçtikten sonra bir yıl uygulanmasının önündeki hukuki engeli işaret ederek 2021 yılından sonra seçime gidileceğini ifade etti.

Yarkadaş, çok sayıda AKP ve MHP'li isimle görüşerek hükumet bileşenlerinin üzerinde uzlaştıkları seçim kanunu teklfine ilişkin şu detayları paylaştı:

"1 Ekim tarihinde TBMM açılacak, açıldıktan birkaç gün sonra AKP ve MHP seçim kanunun değişmesi için bir kanun teklifi getirerecek. Daraltılmış bölge üzerinde özellikle MHP ve AKP çalışıyor. Daraltılmış bölgede bölgeler bile ayrılmış. Örneğin İstanbul'un Ümraniye, Sancaktepe, Çekmeköy ve Kartal ilçeleri bir seçim bölgesi olarak ayrılmış. İstanbul'u bilmeyenler için hemen özellikle söyleyeyim; niye bu bölgeler ayrılmış? Bugün itibariyle Ümraniye, Sancaktepe ve Çekmeköy'de AKP birinci parti; Kartal'da CHP birinci parti. Şimdi ne yapıyor? 3 tane güçlü AKP ilçesini bir güçlü CHP ilçesiyle bir seçim bölgesi yapıyor.

Ne yapmak istiyorlar? AKP'nin güçlü olduğu, CHP'nin güçlü olduğu bölgeleri tasnif ederek, adeta cetvelle bölerek kendileri az oy alsa bile çok milletvekili çıkaracakları bir sistem tasarlıyorlar. Daraltılmış bölgeyi de koyarak, daha çok tanınmış milletvekillerinin çıkmasını kendileri açısından sağlamaya çalışıyorlar."

"Saray Kendisini 10 Nisan 2022 Tarihine Odakladı"

Gazeteci Yarkadaş, seçim kanunu değişikliğinin ardından yaşanacak süreci ve iktidarın hedeflerini ise şu ifadelerle özetledi:

"Bir seçim kanunu getirecekler, bunun üzerinde uzlaşıldı. Özgür Özel'in de işaret ettiği şekilde seçim kanunları çıktıktan sonra ona ilişkin kanunlar 1 yıl içinde uygulanamaz. Ne yapılır? 1 yıl sonraya atılır. Hemen matematiğini koyalım. 2020 yılının Ekim ayında seçim kanunu geldi. Kavga, dövüş, gürültü, engelleme, tartışma, Anayasa Mahkemesi'ne götürme ve bu süreçlerin bitmesi; Kasım 2020. Bu ne demektir? AKP, bir baskın seçim, bir erken seçim yapmak ve çıkarttığı kanunları da uygulamak istiyorsa Anayasa değişikliği yaptırmadığı takdirde bu kanunlar, 2021 yılının Kasım ayından önce uygulanamayacak. Bu ne demek? 2021 yılının Kasım ayına kadar seçim yok. Saray kendisini tamamen 10 Nisan 2022 tarihine odakladı.

Getirdikleri seçim kanununa bir hinlik koyuyorlar. Sen eğer yüzde 10'luk barajın içinde ittifak partisiysen belli illerde yüksek oy aldıysan belli illerde milletvekili sokabiliyorsun Meclis'e. Diyorlar ki, ittifakın içinde olsan bile yüzde 10 barajı seni kurtarmaz, bir de yüzde 7'lik ülke barajını geçmen lazım. Yüzde 7 niye? Muharrem İnce parti kurarsa yüzde 7 oy alıyor, o da giremesin diye. Anket yaptırıyorlar, Muharrem İnce bugün parti kursa yüzde 7. O zaman ne yapalım? Onu da riske edelim, onun aldığı oylar da çöpe gitsin. DEVA Partisi giremesin, Gelecek Partisi giremesin, Saadet Partisi giremesin. Ne olsun? CHP, MHP, İYİ Parti, AKP, HDP."

barış yarkadaş akp mhp seçim kanunu iyi parti gelecek partisi deva partisi tbmm saadet partisi muharrem ince 10 nisan 2022