Gazeteci Mehmet Akif Ersoy: İnsan Afganistan'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurduğu Cumhuriyeti Yüz Kere Düşünüyor

TAKİP ET

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy, Halk TV canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy, Afganistan'ın başkenti Kabil'den bağlandığı Halk TV canlı yayınında Kabil Havalimanı'nın güvenliğini Türkiye'nin sağlamasına yönelik tartışmalara ilişkin olarak "Şu anda artık Türkiye istemiyor gibi, çünkü Türkiye burda askeri olmasını istiyordu önce. Askeriyle birlikte güvenliğini sağladığı bir sistemin için işletmeyi gerçekleştirebilirdi. Bu da çok makul çünkü terör saldırılarına ve ortadaki kaotik sürece baktığımızda askerin burda olmaması, asker konusunda Taliban'ın bu kadar net açıklamalar yapması... İşte dün biz Taliban'la röportaj yaptık 'Amerikan askeri ile Türk askerini aynı mı görüyorsunuz' dedim ben, 'Same' dedi yani, 'İşgalci birlikte geldiler birlikte gidecekler' dedi. 

Bence Cumhurbaşkanı'nın Bosna'dan yaptığı açıklamalara baktığımda sanki Taliban'la arada gerginlik de olmaya başladı. Ama enteresandır, dün Biden mesela Taliban'la birlikte IŞİD'le mücadele edeceğiz, istihbarat desteği vereceğiz dedi. Bugün yeni bir açıklama var Beyaz Saray'dan hem burda terör saldırıları olabileceğine ilişkin hem Taliban'ın IŞİD militanlarını serbest bıraktığına ilişkin. Çok enteresan, her gün acayip şeyler oluyor burda. Hakikaten takip ederken zorlanıyoruz. Bunların sahada bize yansıması da oluyor" dedi.

Taliban Militanı 'Sen Benim Düşmanımsın' Deyip Mermiyi Namluya Sürdü

İsmail Saymaz'ın "Ne gibi?" diye sorması üzerine Ersoy, "Yani şöyle, iyiyse her şey sokakta Taliban'dan iyi muamele görürsünüz. Mesela Türkiye 'Asker çekiyoruz' dediğiniz anda, Taliban bir anda size karşı yumuşak olur, tehdit olarak görmez sizi. Ben dün Pakistanlı bir arkadaşımla, önemli bir gazetecidir Afganistan'da yıllardır savaş muhabirliği yapmış bir isim, bana dedi ki 'Patlamadan sonra biz havaalanına gittik, başımıza gelmeyen kalmadı'. Şurda hastaneye gidip çekim yapalım dedik. Bana dedi ki Pakistanlıları çok sevmiyorlar, sizi de çok sevmiyorlar. çok sert davranıyorlar, sizi de çok sevmiyorlar. Ben dedim ki 'çok bir kriz olmuyor, en fazla sert davranıp havaya ateş açıyorlar'. Kontrol noktasına geldik kimliklerimizi gösterdik, Pakistanlı arkadaşımın Taliban'dan aldığı izin kağıdı var, adam bağırarak 'Hemen burdan git' dedi. Biz de dedik 'Bir saniye biz gazeteciyiz. 'Ne gazetecisi' deyip 'Sen benim düşmanımsın' deyip mermiyi ağıza verdi. Pakistanlı olduğu için. Siz şimdi ne biliyorsunuz, Pakistan Taliban'la iyi ilişkilere sahip. Bu iş çok acayip bir iş" dedi" cevabını verdi.

Taliban Karşıtı TV Kanalları Taliban Yayını Yapıyor Şu Anda 

Beyaz Saray'ın Amerikan vatandaşlarını güvenli biçimde tahliye edebilmek için Taliban'la iş birliği yapmak zorunda olduklarını açıkladığını belirten Ersoy, "Özellikle kırsala Taliban komple hakim. Şu an ülkenin tamamına hakim. Zaten Taliban'la yakın olmayanlar da yakın olmak zorunda. İbn Haldun'un Mukaddime'sinde yenilmiş toplumlar kendilerine galebe çalanlara çok süratle benzer derler ya, kılık kıyafet, kültür, yemek dahil olmak üzere. Tam öyle bir süreç yaşıyoruz Afganistan'da. Afganistan'da bir sürü TV kanalı var. Bunlar sürekli Taliban karşıtı yayın yapıyorlardı 15 Ağustos'tan önce. Taliban Kabil'e girdi, inanın hiç personel değişikliği yapılmadı TV kanallarında. Üç beş spiker kaçmak için havaalanına gitti. Ki gidemeyenler de var şu an hala havaalanındalar 'ölmeyi bekliyorlar'. Onun dışında bu TV kanalları şu an Taliban yayını yapıyor. Yani Taliban bu savaşı kazandı. NATO'yu çıkardı, Amerika'yı çıkardı. Dünyanın süper gücünü ülkeden çıkardı. Nasıl olduğunu tartışabiliriz ama bana bir Afgan dedi ki 'Abi bunlar Taliban'a terörist diyorlardı. Yıllarca Peştunları hedef aldılar Taliban'ı vurdular. Havaalanına bir gittim, Amerikan askeri ile Taliban askeri arasında 5 metre mesafe var'." ifadelerini kullandı.

Taliban Burda Devlet Kuruyor

Mehmet Akif Ersoy, "Taliban halkla ilişkileri, medyayla, uluslararası toplumla ilişkileri öğrenmiş, iyi çalışmış buna. Taliban, 20 yılda değişmiş, o medreselerden çıkan Taliban değil. Burda devlet kuruyorlar şu anda. Adamları var yetişmiş, bir akıl var arkalarında. Bir basın ofisi kuruyor Taliban. Herkesin aklına gelir diyeceksiniz. Öyle değil o iş. İçişleri Bakanlığı'nı dizayn ediyor, maliyeyi dizayn ediyor, basın ofisi kuruyor. Bunlar tecrübe isteyen bir iş, çalışılmış bu iş" dedi.

Afganistan'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurduğu Cumhuriyeti İnsan Yüz Kere Düşünüyor

Özlem Gürses'in "Mehmet Akif net sorayım Afganistan'a şeriat mı geldi?" sorusuna Ersoy, "Tabii ki Afganistan'a şeriat geldi" dedi.

"Biz şimdi çok şükür Türkiye Cumhuriyeti gibi bir yerde yaşıyoruz, çok şükür. Bu tür yerlerde insanlar bunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti falan yüz kere düşünüyor. Diyorsun ki yani evet çok çok önemli şeyler başarılmış. Gerçekten bir milli ordu kurmak, bir cumhuriyet kurmak, bunu tüm dünyaya rağmen gerçekleştirmek... Şimdi bakın çok farklı bir tablo var yüz sene önceki pozisyonumuza göre" diyen Mehmet Akif Ersoy, "Ben bazı öğrencilere şey diyorum, ben yaşadığımı hissediyorum bir kafeye gidip çay içtiğimde. Ben savaş bölgelerinde çalışan herkes, ben mesela Türkiye'ye geldiğimde müthiş iyi hissedeceğim, yaşadığımı hissedeceğim, siz onu hissedemeyeceksiniz hiçbir zaman. Çünkü çok iyisiniz yani" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy İnsan Afganistan'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurduğu Cumhuriyeti İnsan Yüz Kere Düşünüyor