Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Kazakistan'a 'Gazetecileri Hedef Almayın' Çağrısı

TAKİP ET

Gazetecileri Koruma Komistesi, Kazakistan'a "gazetecileri hedef almama" ve "özgür basına müdahale etmeme" çağrısında bulundu.

ABD merkezli medya özgürlü izleme platformu Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Kazakistan'a "gazetecileri hedef almama" ve "özgür basına müdahale etmeme" çağrısında bulundu.

CPJ, dün yaptığı açıklamada, Kazakistan yetkililerini Aigul Otepova'yı ev hapsinden derhal serbest bırakmaya, aleyhindeki suçlamaları düşürmeye ve "güvenli ve özgürce çalışmasına izin vermeye" davet etti. CPJ Program Direktörü Carlos Martinez de la Serna, yaptığı açıklamada "Gazeteciler bağımsız habercilik yaptıkları için zulüm görmemelidir. Yetkililerin görevi, gazetecilerin güvenliğini sağlamak sağlamaktır, onları sindirmek ve baskı altına almak değil" ifadelerini kullandı.

CPJ, Kazakistan hükumeti tarafından aşırılık yanlısı grup olarak kabul edilen ve ülkede yasaklı olan Kazakistan'ın Demokratik Seçimi (DVK) hareketini desteklemekle ve hükumetin politikalarını eleştirmekle suçlanan Otepova'nın özgür bırakılması istedi.

Herhangi bir siyasi hareket dahil olduğunu reddeden Otepova, Eylül ayı ortasında gözaltına alınmış ​​ve sosyal medyada Çin virüsü salgınına tedbir almak amacıyla hükumetin uyguladığı politikaları eleştiren bir gönderi paylaştıktan sonra ev hapsine alınmıştı. Kasım ayında zorunlu ruh sağlığı değerlendirmesi için 18 gün süreyle bir psikiyatri kliniğine yerleştirildi. Gazeteci, 11 Aralık'ta serbest bırakılarak ev hapsine alındı.

Uluslararası Af Örgütü ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada Otepova'nın "yalnızca görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade ettiği için yargılanan bir vicdan tutsağı" olduğunu dile getirdi.

kazakistan gazetecileri koruma komitesi cpj çağrı davet gazetecileri hedef almayın özgür basını susturmayın müdahale etmeyimn aigul otepova gazeteci dvk kazakistan demokratik seçimi uluslararası af örgütü yetkili