Geçinebilirsen Geçin Hekim Cabbar: Vakıf Üniversitelerinde Stajyer Doktorlar Aylık 2 Bin 400 Liraya Çalıştırılıyor

TAKİP ET

Stajyer doktorlara asgari ücret uyarınca maaş verilmesini zorunlu kılan yasal düzenleme vakıf üniversitelerinde öğrenim görenleri es geçti. Vakıf üniversitelerinde aylık 2 bin 400 lira karşılığında adeta köle gibi çalıştırılan stajyer doktorlar şimdi seslerini duyurmaya ve yeni bir yasal düzenleme yapılmasını sağlamaya çalışıyor.

Her gün bir başka hak ihlali, mobbing veya saldırı haberinin kurbanı olarak gündeme gelen Türk doktorları, meslek hayatlarının başında vakıf üniversitelerinde aylık sadece 2 bin 400 liraya çalıştırılarak gelecek yıllarda maruz kalacakları dehşete şimdiden hazırlanıyor. TamgaTürk, inanması güç durumu araştırıp müstakbel doktorların sesine kulak verdi.

TamgaTürk'e ihbar olarak iletilen bir mesaj üzerine incelemeye başladığımız konu, bir toplumu ayakta tutan en büyük ayaklardan biri olan sağlık alanında yaşanan büyük bir hak ihlalini ortaya koydu. Vakıf üniversitelerinde doktor olmaya hazırlanan gençlerin aylık sadece 2 bin 400 liraya çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Kısa süre önce yapılan bir yasal düzenleme ile 6 yıllık eğitimlerinin son yılına devam eden ve "intörn (stajyer) doktor" olarak özel hastanelerde veya kamu hastanelerinde çalıştırılan tıp fakültesi öğrencilerine asgari ücret uyarınca, Ağustos 2023 itibarıyla 11 bin 402 Türk lirası, maaş ödemesi yapılması zorunlu kılındı. Ancak bu yasal düzenleme yalnızca devlet üniversitelerinin tıp fakültelerinde öğrenim gören öğrencileri kapsayacak şekilde yapıldığından vakıf üniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler büyük bir hak ihlaline maruz bırakıldı.

 

İNTÖRN DOKTORLAR İLE DİŞ HEKİMLİĞİ beşinci sınıf öğrencilerinin aylık ödemelerinin net asgari ücret seviyesine çıkarılmasını içeren torba yasa teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Hayırlı olsun.

— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) 27 Ekim 2022

 

Böylece, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda en büyük başarıları ortaya koyan ve öğrenim gördükleri üniversitelerin onların bu başarılarıyla bolca reklam yaptığı müstakbel doktorlar, aynı üniversiteler tarafından günümüz koşullarında açıkça kölelik anlamına gelen aylık 2 bin 400 lira karşılığında çalıştırılmaya başlandı.

Türk Tıp Öğrencileri Birliği konu hakkında bir basın bildirisi yayımlayarak eşit unvan ve eşit görev tanımları dahilinde çalışan doktorlara eşit ödeme yapılması gerektiğini vurguladı.

Birçok basın bildirisine, kamuoyu açıklamasına ve çağrıya rağmen henüz ilerleme kaydedilemeyen konu için yüzlerce öğrenci bir araya gelerek "Intern Direnişi" adlı inisiyatifi oluşturdu. İnisiyatif sosyal medyaya ve TBMM'ye yönelik faaliyetler yürüterek konuyu çözüme kavuşturmayı amaçlıyor. Bugünlerde, kendisi de aynı zamanda bir doktor olan, İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşecekleri öğrenilen inisiyatif, TBMM üyeleri ile yapacakları bu görüşmeler neticesinde  yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için yeni bir yasal düzenleme yapılmasını diliyor.

TamgaTürk'ün inisiyatif yöneticileri aracılığıyla ulaştığı banka dekontları, çeşitli vakıf üniversitelerinde öğrenim gören tıp fakültesi öğrencilerine yapılan akıl almaz maaş ödemelerini gösteriyor. İşte o dekontlar:

'Bizimle Aynı İşi Yapıp Aynı Hastaya Bakan Arkadaşlarımız 11 Alırken Bize 2 Bin Yatıyor'

TamgaTürk'e konuşan Haliç Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi bir genç, şunları söyledi:

"Biz özel bir okulda okuyoruz ancak İstanbul Eğitim Araştırma, Şişli Etfal gibi en yoğun devlet hastanelerinde stajyerliğimizi yapıyoruz. Sırf özel okulda eğitim aldığımız için devlette çalışmamızın bile bir önemi kalmıyor. Bu durum hep göz ardı ediliyor. İstanbul'daki birçok özel okul, kendi hastanelerinin kapasitesi yetmediği veya Haliç'in aksine bir hastanesi olmadığı için Eğitim Araştırma gibi yoğun devlet hastanelerine stajyer yolluyor. Yanımızda bizimle aynı işi yapıp aynı hastaya bakan arkadaşlarımız 11 bin 400 lira alırken bizim hesaplarımıza 2 bin lira yatıyor."

"Intern Direnişi" inisiyatifi, vakıf üniversitelerindeki tıp fakültesi öğrencileri için Instagram ve Twitter'da paylaşımlarına devam ediyor. Fakıbaba ile gerçekleştirilecek görüşmenin ardından sürecin TBMM'ye taşınacağı tahmin ediliyor.

TamgaTürk, müstakbel Türk doktorlarının sesine kulak vermeye devam edecek.

vakıf üniversiteleri stajyer doktor intörn intörn direnişi intörn doktor hekim asgari ücret Fahrettin Koca Sağlık Bakanlığı Türk Tıp Öğrencileri Birliği