Gençlerin Yüzde 87'si 'Dayısı Olmadığı İçin' İş Bulamadığını Düşünüyor

TAKİP ET

İBB İstanbul Planlama Ajansı, "Üniversite Mezunu Ev Gençleri Araştırması" raporunu yayımladı.

İstanbul Planlama Ajansı, üniversite mezunu Türk gençleriyle gerçekleştirdiği "Üniversite Mezunu Ev Gençleri Araştırması" adıyla raporlaştırılan anket çalışmasında gençlerin yüzde 87,3'ünün işsiz oluşunu önemli yerlerde tanıdıklarının bulunmamasına bağlıyor.

'Gençler İş Beğenmiyor' mu?

Araştırmada gençlere sorulan "Aylık en az ne kadar maaşla çalışmayı kabul edersiniz?” sorusuna verilen yanıtların ortalamasına göre gençler 3 bin 513 lira karşılığında çalışmayı kabul ediyor. Gençlerin yüzde 91,6'sının ise 5 bin liradan daha düşük ücretlere çalışmaya razı olduğu görüldü.

Rapora göre Türk gençlerinin yüzde 34,3'ü bir yıldır, 65,7'si bir yıldan daha uzun bir süredir iş aramakta. Gençlerin yüzde 29,6'sı bir yıl içinde, yüzde 70,4'ü ise bir yıldan daha uzun bir süre içinde iş bulabileceğini düşünüyor.

Gençlerin yüzde 87'si iş bulamamasını kritik yerlerde tanıdıklarının olmamasına, yüzde 83,8'i ülkedeki fırsat eşitsizliğine, yüzde 39,6'sı ise kendi yetenek ve eğitimlerine göre istihdam alanı bulunmamasına bağlıyor. Ayrıca gençlerin yüzde 73,8'i işsiz olduğu için ailesine karşı kendini mahcup hissettiğini beyan ediyor.

Kadınların yüzde 66,5'i, erkeklerin yüzde 78,1'i olmak üzere gençlerin toplamda yüzde 71,7'si imkan bulursa kendi işini kurmak istiyorsa da bu gençlerin yüzde 64,8'i ülkede girişimciler için uygun şartların bulunmadığını düşünüyor.

Rapordaki en dikkat çekici verilerden biri ise gençlerin eğitim aldığı alandan iş bulma ümidinin bulunmaması. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 58,6'sının aldığı üniversite eğitimine göre bir iş bulabilme umudu taşımıyor. Bu oran iletişim fakültesi mezunlarında yüzde 75,8, edebiyat fakültesi mezunlarında yüzde 64,3, iktisadi ve idari bilimler mezunlarında yüzde 63,8 olarak ölçüldü.

Yüksek Lisans Boş Kalmamak İçin Yapılır Oldu

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 15,7'si yüksek lisans eğitimi alırken yüzde bu gençlerin yüzde 15,9'unun boş kalmamak için yüksek tahsile yöneldiği belirlendi.

Gençlerin yüzde 61'i kamuda ya da kurumsal bir şirkette uzun yıllar boyu çalışabileceği bir işi tercih ederken yüzde 15,8'i özel sektöre yönelmek istiyor.

Gençlerin yüzde 84,6'sı imkan bulursa yurt dışında çalışmak istiyor. Bu oran erkeklerde yüzde 87,2 iken kadınlarda 82,5 olarak ölçüldü. Yurt dışında çalışmak isteyen gençlerinse yüzde 24,5'inin ilk tercihi Almanya.

Yarından Ümit Yok

Araştırmaya katılanların yüzde 65,5'i ülke ekonomisinin daha kötüye gideceğini, yüzde 26,9'u değişmeyeceğini ifade ediyor.

Gençlerin yüzde 46,8'i kendi ekonomik durumunun kötüye gideceğini, yüzde 33'ü ise değişmeyeceğini düşünüyor. 6 ay içerisinde iş bulacağını düşünenlerin yüzde 39,7'si, iki yıl ve daha uzun sürede iş bulabileceğini düşünen gençlerin yüzde 15,6'sı durumunun iyiye gideceğini düşünüyor.

Gençlerin Yüzde 87'si Dayısı Olmadığı İçin İş Bulamadığını Düşünüyor