George Soros: Ukrayna İşgali III. Dünya Savaşı'nın Başlangıcı Olabilir

TAKİP ET

Davos zirvesinde konuşan milyarder yatırımcı George Soros, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan milyarder George Soros, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin "İşgal, Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı olabilir ve medeniyet bundan sağ kurtulamayabilir. Ukrayna'nın işgali bir anda olmadı. Dünya giderek birbirine tamamen karşı iki yönetim sisteminin mücadelesine dönüşüyor: Açık toplum ve kapalı toplum" dedi.

Gerçek Gündem'in aktardığına göre eski Alman Başbakanı Angela Merkel'i diktatör Putin rejimiyle kurduğu bağlar nedeniyle eleştiren Soros, Rusya diktatörü Putin ve Çin diktatörü Xi Jinping'e yüklenerek otokratik rejimlerinin güçlendiğini kaydetti. 

Ukrayna'yı işgal girişimiyle yaşanan kriz karşısında Avrupa'nın doğru tavır aldığını belirten Soros, "Avrupa'nın Ukrayna'nın işgaline verilen yanıt tarihinde ilk kez bu kadar hızlı, birlik içinde ve kuvvetli" diye konuştu.

Almanya Eleştirisi

Merkel'in politikaları nedeniyle Avrupa'nın Rus enerjisine bağımlılığına aşırı bağımlı hale geldiğini belirten Soros, "Rusya'dan gaz tedariki için özel anlaşmalar yaptı ve Almanya'nın Çin'in en büyük ihracat pazarı haline getirdi. Bu durum Almanya'yı Avrupa'nın en iyi performans gösteren ekonomisi yaptı ama ödenmesi gereken ağır bir bedel var. Almanya'nın ekonomisi yeniden konumlandırılmalı ve bu uzun zaman alacak" ifadelerini kullandı.

Xi Jinping'in sandığının aksine iktidarının kırılgan bir dönemi içinde olduğunu belirten Soros, Çin diktatörünün beklentilerin aksine koltuğunu koruyamayacağını söyledi.

"Savaşı Sona Erdirmek İçin Tüm Kaynaklar Seferber Edilmeli"

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle iklim değişikliğiyle mücadelenin arka plana atıldığını ve iklim krizinin geri dönülemeyecek noktanın eşiğinde olduğunu söyleyen Soros, bunun medeniyetin sonunun gelmesi tehlikesi anlamına geldiğini belirterek "Bu yüzden, savaşı erken sona erdirmek içim tüm kaynaklarımızı seferber etmeliyiz. Medeniyetimizi korumak için en iyi ve belki de tek yol Putin'i olabildiğince hızlı şekilde yenmeliyiz. Sözün özü bu" ifadelerini kullandı.

george soros ukrayna işgali üçüncü dünya savaşı başlangıcı olabilir