Gerçek 'Çin Virüsü' Verilerinin Gizlendiğini Düşündüren Detay: Ölüm Oranlarındaki Büyük Artış

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine ilişkin şüpheleri artıracak yeni bir araştırmaya imza atıldı. Araştırma neticesinde 11 şehirde 2020'nin ilk 8 ayında, geçtiğimiz 5 yıla kıyasla vefat edenlerin sayısında yüzde 12 seviyesinde bir artış tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı'nın ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği Mart ayından bu yana her gün düzenli olarak açıkladığı Covid-19 verilerini yansıtan günlük tabloya ilişkin güvensizlik giderek yaygınlaşmaya başlıyor. Muhalif partiler artık açıkça gerçek verilerin gizlendiğini dile getirirken sokaktaki vatandaş da günlük tablonun Çin Virüsü ile mücadelede içinden geçilen zor günlerin sonucunu yansıtmadığını düşünüyor.

BBC Türkçe'nin e-devlet ve TÜİK verileri üzerinden yaptığı araştırma, bu endişeyi perçinleyecek nitelikte. Bu iki kaynak üzerinden sadece 11 ilde 2020 yılında hayatını kaybedenlerin oranı ile geçtiğimiz yıllarda vefat edenlerin oranları karşılaştırıldı. Bu 11 il şöyle: İst., Bursa, Denizli, D.Bakır, Erzurum, Maraş, Kocaeli, Konya, Malatya, Sakarya, Tekirdağ.

Araştırmaya göre bu şehirler 2020'nin ilk 8 ayında son 5 yılın ortalamasına kıyasla ölüm sayısı yüzde 12 arttı ve toplam 10 bin 950 ek ölüm yaşandı.

2020 yılında 'Türkiye genelinde' beklenen ölüm artış oranı ise sadece 2,2 olarak tespit edilmişti.

ölüm oranları ek ölüm 2020 koronavirüs çin virüsü covid-19