Gezici Araştırma Merkezi, Z Kuşağının Oy Tercihini Açıkladı: Türkiye'nin Kaderi Z Kuşağının Elinde

TAKİP ET

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, son kamuoyu araştırma sonuçlarını açıkladı.

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, siyasi partilerin 2023'te yapılacak bir seçimde yüzde 11.8 oranında oyu olacak ve 'Z kuşağı' olarak adlandırılan gençlerin tercihleri ile ilgili anketin sonuçlarını açıkladı.

2023’te 5 milyon 940 bin 916 seçmen olacak Z kuşağının tercihlerini açıklayan Gezici, “Yüzde 44.9’u Cumhur İttifakı’na oy veriyor, yüzde 55.1’i ise vermiyor. Z kuşağı­nın 2023’teki oy oranı yüzde 11.8 civarında olacaktır. 2023’e gelindiğinde Z kuşağının nüfus oranı yaklaşık yüzde 12 civarında olacak ve bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 80’i AKP’ye oy vermeyecek” diyerek Z kuşağının seçmen tercihlerini anlattı.

Z kuşağının belli bir kategoriye ait olmak istemediğini belirten Gezici, ''Z kuşağı kendilerini tek tip bir ideolojiye ya da ideolojik gruba veya partiye yakın hissetmiyor. Yaptığımız araştırmalarda bu kuşaktakilerin yüzde 68,7'sinin, kendisini Atatürkçü, milliyetçi, muhafazakâr gibi kategorilerle tanımlamak istemediğini ve herhangi bir siyasi partiye de yakınlık duymadığını ifade ettiklerini görüyoruz. Kendilerini evrensel değerlere daha bağlı hissediyorlar ve mevcut siyasetin yaslandığı kategorileri reddediyorlar. Siyasetçilerin; dikte edici, buyurgan, sert dilini onaylamıyorlar. Bu kuşaktakilerin belirgin özelliklerinden biri de bizzat 'dijital toplumun' çocukları olmalarıdır. Z kuşağına dair dikkat çeken detaylardan biri de şudur: Bu kuşaktakilerin yarısından fazlası (%55) benimsedikleri görüş doğrultusunda annesine ve babasına oy kullandıracaklarını ifade ediyor. Yüzde 77'si anne ve babasının AKP'li olduğunu ya da bu partiye daha önce oy vermiş olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla şöyle bir hesaplama yapılabilir: 2023'e gelindiğinde Z kuşağının nüfus oranı yaklaşık yüzde 12 civarında olacak ve bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 80'ni AKP'ye oy vermeyecek'' şeklinde konuştu.

Kurulan Yeni Partiler Y Kuşağının İlgisini Çekiyor

Gezici, kuşakların oy verme eğilimlerini değerlendirerek ''Yaptığımız son araştırmamızda, olası bir seçimde Z kuşağında yer alan gençlerin çoğunlukla Millet İttifakına oy verebileceğini görüyoruz. Yaş aralığı daha yüksek olanların ise Cumhur İttifakı'na daha eğilimli olduklarını fark ediyoruz. Bunun yanı sıra kurulan yeni partilerin de özellikle Y kuşağı için bir cazibesi var'' yorumunda bulundu.

Oy Verme Grafiği

Araştırma sonucu hazırlanan oy verme dağılım grafiğine göre, her yüz kişi üzerinden hazırlanan tabloya bakıldığında Z kuşağında yer alan 15 ile 21 yaş arası gençlerin yüzde 23.6’sı Cumhur İttifakı'na verirken 56.9’u Millet İttifakı'na oy veriyor.  Y kulağında ise 22-27 yaş arasındaki gençlerin yüzde 26.9’u Cumhur, yüzde 55.1'i Millet İttifakı'na oy vereceğini söylüyor. 28 ile 42 yaş arasındaki 100 kişiden 30.6'sı Cumhur, 49.4'ü ise Millet İttifakı'na oy vereceğini söylüyor.

AKP'ye Oy Veren Kadınlar Mutlu Değil

Türkiye genelinde yapılan 6 araştırmanın sonucuna dayanarak, X,Y ve Z kuşağında yer alan seçmenlerin siyasi eğilimlerinin yanı sıra kadınlara da vurgu yapan Gezici, kadınlarda dikkate değer bir tutum değişikliğinin yaşandığını söyledi. Gezici, ''Tutum değişikliğinde esas payı ev kadınları oluşturuyor.  AKP'ye daha önce destek veren kadınların yaklaşık yüzde 20’sinin partiden kopmaya başladıklarını görebiliyoruz. AKP'ye oy veren kadınların yüzde 54'ü hayatından hiç memnun değil; en önemlisi 'mutlu değilim' diyor. 24 ile 43 yaş aralığında yer alan bu kadınlar; bugün işsiz kalan, şiddet gören, geçim sıkıntısı yaşayan, ekonomik özgürlüğü olmayan, başka bir bireye bağımlı hareket eden, mutsuz ve kaygılı kadınlar. Bu kadınlar aynı zamanda kamudan aldıkları yardımlarla geçinen kadınlar. Yardımların önemli bir kısmını ise CHP'li belediyelerden temin ediyorlar'' dedi.

Gezici açıklamalarına şu şekilde devam etti: AKP’den kopan kadın oylarının CHP’ye gittiği veya kararsızlar statüsünde kaldığı görülüyor.  Öyle ki “Muhalefetin projelerini dinler misiniz?” diye sorduğumuzda bu kadınların yüzde 74,6'sı evet yanıtını veriyor.  “Muhalefet ülkeyi daha iyi yönetebilir mi ?” şeklindeki başka bir soruya evet yanıtını verenlerin oranı yüzde 48,7.  Yüzde 32,2 ise “belki” yanıtını veriyor. Bu kadınlar artık muhalefete geçmişte oldukları kadar ön yargılı değiller. Çünkü CHP'nin 63 yıldır iktidarda olmadığının farkındalar. Şuan Türkiye'deki halkın yüzde 68'i CHP'li belediyelerde yaşıyor. Millet ittifakı belediyeleri başarılı görenlerin oranı yüzde 62 olduğu görülüyor. CHP'li belediyelerden yardımların devam etmesi, mütedeyyin kadın seçmenin CHP’ye eğilimini daha da artıracaktır. Eğer CHP, yerel yönetimlerde yardımların sürmesini sağlarsa, kadınların AKP'den kopmaları devam edecektir. Bugün bu kadınlar, kendi sorunlarının farkında olan ve bu sorunlar için çözüm üreten bir siyaset arzu ediyorlar.

 

z kuşağı gezici murat anket seçim akp chp oy seçmen eğilim