Gıda Krizi: Et ve Süt Üreticileri Greve Gidiyor

TAKİP ET

Hükümetin baskısı nedeniyle üretim maliyetinin altında alım fiyatları belirlenmesi nedeniyle et ve süt üreticileri greve gideceklerini açıkladı.

Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) uzun süre sonra ilk kez çiğ sütün fiyatına zam yaparak alım fiyatını 8 lira 50 kuruşa çıkardı. Fakat üreticiler, bu alım fiyatının maliyetlerinin çok altında olduğunu belirtiyor.

Kısa süre önce açıklama yapan TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, süt ve et fiyatlarında artık ani zamların görülmeye başlanacağını söylemişti.

Karar'ın haberine göre et ve süt üreticileri "Dünya Gıda Günü" 16 Ekim 2022 Pazar günü et ve süt alım fiyatlarını protesto etmek için sanayicilere ürün satmayarak greve gideceklerini açıkladı.

"Uluslararası Bir Parite İstiyoruz, Bu da Hakkımız"

İki yıldır gıda krizi uyarısında bulunduklarını ancak kimsenin kendilerini dinlemediğini belirten Kahramanmaraşlı besici Yakup Konan, "Uluslararası bir parite istiyoruz, bu da hakkımız" dedi. Samsunlu üretici Davut Battal ise "Burada matematik profesörü olmaya gerek yok ki. Bu girdi maliyetleri düşmediği sürece biz bu işin içinden çıkamayız. Sen, bizi niye küstürüyorsun abi" ifadelerini kullandı.

"İki Kilo Et Sattığımız Zaman Bir Torba Yem Alabilmeliyiz"

Yakup Konan, süt fiyatının 2 aydır belirlenemediğini belirterek "Süt Konseyi, 8 lira 50 kuruştan fiyatı belirledi. Zaten çoğu yer kendi inisiyatifine bırakıldı. USK kendi inisiyatifini kullanamıyor, bütün bakanlıklar et ve süte müdahale etmeye başladı artık. En düşük yem fiyatından hesapladığımız zaman bizim sütümüzün şu an 10 TL olması gerekir. Et ve Süt Kurumu, şu anda et fiyatını yükseltmiyor. Biz, iki kilo et sattığımız zaman bir torba yem alabilmeliyiz.

"Mazotu, Gübresi Yüzde 300'lere Kadar Zamlandı"

Şu anda besi yeminin torbası 300 TL. Besicinin kendisini kurtarması için 120 TL taban fiyatı olması gerekiyor. Enflasyon bizi çok eziyor. Mazotu, gübresi yüzde 300'lere varan zamlandı. 16 Ekim Gıda Günü önemli bir gündür ama biz besiciler kutlayamıyoruz. O gün başlayacağız. Mazotu, gübresi 1 yıl içinde yüzde 300'lere varan zamlandı. Kaba yemlere zam geldi. Yonca, bu yıl 4 bin TL. Kendi tarlamızdan biçtiğimiz saman, bize 1000 TL'ye mal oluyor. Kaba yem de aşırı yükseldiğinden dolayı artık paritenin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. İki yıl önce 'Gıda krizi geliyor' dedik, kimse bizi dinlemedi. Hakkımızı arıyoruz. Uluslararası bir parite istiyoruz, bu da hakkımız" diye konuştu.

gıda krizi et ve stü süt üreticileri greve gidiyor