'Giderlerse Gitsinler' Diyen Erdoğan, Dr. Ekrem Karakaya İçin Taziye Mesajı Yayımlamadı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevi başında öldürülen Dr. Ekrem Karakaya için taziye mesajı yayımlamadı.

Yurt dışına giden doktorlar için "Giderlerse gitsinler" diyen AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevi başında öldürülen Dr. Ekrem Karakaya için taziye mesajı yayımlamadı.

Doktor Ekrem Karakaya ve avukat Servet Bakırtaş'ın görevleri başındayken öldürülmelerine ilişkin dikkat çekici bir açıklama yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Doktor Ekrem Karakaya, avukat Servet Bakırtaş; iki kıymetli kardeşimizi yitirmenin acısı yüreğimizdeyken yeni acılar yaşamamak için gelin seferberlik başlatalım. Gün, şiddet kültürünü yok etme günüdür. Gün, adaleti hâkim kılma günüdür" dedi.

Karakaya'nın katliyle sadece kendi ailesinin ocağına değil, tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının, tüm vatandaşların her birinin yüreğine ateş düştüğünü belirten Davutoğlu, "Dünkü saldırı, sadece bir kişiye yapılan bir saldırı değil; dünkü saldırı aslında, insanlığın en şerefli mesleği olan hikmet dolu hekimlik mesleğine yapılan bir saldırıydı. Dün, tam da bu haber kanallara düştüğü zaman bir grup genç ile birlikteydim, misafirimdiler. Bir genç üniversite sınavına girmişti, ‘Ne okuyacaksın’ diye sordum, ‘Bugüne kadar tıp okumayı düşünüyordum ama gördüğüm manzaralar ve yurt dışına gitmek mühendislikte daha kolay olduğu için fikrimi değiştirdim’ dedi. İçimden bir şeyler koptu. Bir hoca, bir akademisyen olarak hikmetle özdeşen hekimlik mesleğinin geleceği konusunda ürperdim. Biz, gelecek nesillerin sağlığını kimlere emanet edeceğiz, eğer bu ülkede hekimlerimiz böylesi saldırılara muhatap kaldığı için genç nesil hekimlikten uzak kalırsa?" ifadelerini kullandı.

"'Giderlerse Gitsinler' Sözü Hekimlerimizin Kulaklarında Çınlayıp Duruyor"

Sağlıkta şiddetin sona ermesi için 5 tedbir önerisi yapan Davutoğlu, ilk olarak "Şiddete dayalı bir zihniyet, kutuplaştırıcı bir dil, dışlayıcı bir söylem, her an benzer saldırıları tetikleyebilir. Yukarıdan bir ses, tepeden bakar bir şekilde hekimlere dönüp ‘Giderlerse gitsinler’ derse bunun toplum katmanlarına, sıradan hasta yakınlarına nasıl yansıyacağını kim hesap edebilir? ‘Giderlerse gitsinler’ sözü, hala hekimlerimizin kulaklarında çınlayıp duruyor" dedi.

"Erdoğan Hala Ekrem Karakaya İçin Bir Taziye Yayımlamadı"

"İkincisi; hekimlerimizin hislerini anlamak lazım. Hekimlerimizin acısıyla duygudaşlık yaşamak lazım" diyen Davutoğlu, "Bakın, 24 saat geçti saldırının üzerinden, ‘Giderlerse gitsinler’ diyen Sayın Cumhurbaşkanı, hâlâ doktor Ekrem için bir taziye mesajı yayınlamadı. İnşallah bu saatlerde yayınlar ama her meselede siyasi rant söz konusu olduğunda hemen konuşanlar bugün susuyorlarsa işte bu saldırıyı yapanlar, kimi zaman bu söylemlerden cesaret alıyor" ifadelerini kullandı.

"Hekimlerimize İade-i İtibar Yapalım"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açık bir tavır göstermesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "Eğer hekimlere sahip çıkamıyorsa, eğer hekimlik mesleğinin itibarını koruyamıyorsa istifa etmeli" dedi. Şanlıurfa, Viranşehir'de Dr. Şeyhmus Baraj saldırıya uğradığında neredeyse doktoru suçlu konumuna getiren bir medya dili kullanıldığını belirten Davutoğlu, "Hekimlerimize iade-i itibar yapalım" dedi.

"Önleyici Tedbirler Alınmalı"

Üçüncü olarak, sağlık sisteminin sorunlarını hekimlerin üstüne yıkmanın doğru olmadığını belirten Davutoğlu, "Hekimler ile hastalarımızı rakip gibi karşı karşıya oturtan ve sistemin bütün arızalarını hekimlerimizin üzerine, 5 dakikada bir muayene yapmak zorunda kalan hekimlerimizin üzerine yıkan bu adaletsiz sisteme karşı sesimizi yükseltelim ve düzeltelim. Dördüncüsü; hekimlere karşı yapılan şiddetin katalog suçlara alınması doğru bir adımdır ama bu korumaz. Suç ortaya çıktıktan sonra, saldırı gerçekleştikten sonra ceza verseniz bile önleyici bir tedbir olmaz. Bu açıdan, hastanelerimizin, sağlık ocaklarımızın, aile hekimlerimizin çalıştığı mekanların hepsinin fiziki şartları gözden geçirilmeli. Hastanelere x-ray cihazları, gerekli güvenlik donanımları sağlanmalı. Güvenlik görevlilerinin silahsız, saldırganların silahlı olduğu bir yerdeki hekimlerimiz kendilerini nasıl güvende hisseder?" diye sordu.

"Sağlık Mahkemeleri Kurulmalı"

Hekimlere saldırı konusunda uzmanlaşmış sağlık mahkemeleri kurulması önerisinde bulunan Ahmet Davutoğlu, "Ta ki hekimlerimize yönelik suç işlemeye niyet edenler bir kez değil, bin kez düşünmek zorunda kalsınlar. En ağır cezalar, gerekirse adil bir şekilde devreye sokulmalı" dedi.

"Gittikçe Yaygınlaşan Şiddet Ortamı ve İklimi"

"Dün değerli hekimimiz doktor Ekrem Karakaya için yüreklerimiz yanarken bir başka meslek grubu ile ilgili bir başka saldırı ile sarsıldık. Servet Bakırtaş, bir avukatımız, mesleğinin gereğini yaparken bir saldırgan tarafından bürosunda katledildi. Bir toplumda iki büyük değer var; sağlık ve adalet" diyen Davutoğlu, "Bütün bu yaşadıklarımız bir başka olguyu bize gösteriyor; gittikçe yaygınlaşan şiddet ortamı ve iklimi. İntihar haberleri ile de sarsılıyoruz. Buradan bütün toplum kesimlerine, yetkililere, vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunuyorum: Gittikçe yaygınlaşan şiddet kültürüne ve iklimine karşı hep beraber seferberlik ilan edelim. İlkokuldan başlayarak, ailelerimizden başlayarak şiddet kültürünün ortaya çıkmasına sebep olan her şey ile mücadele edelim. Toplumda barışı, hukuku, adaleti, hikmeti egemen kılalım. Gün, şiddeti yok etme günüdür. Gün, adaleti hakim kılma günüdür" ifadelerini kullandı.

giderlerse gitsinler diyen erdoğan dr. ekrem karaya dr. ekrem karakaya ekrem karakaya için taziye mesajı yayımlamadı