Giresun'da Halk Sağlığını Tehdit Eden Çöp Depolama Tesisine Vatandaşlardan Tepki

TAKİP ET

Giresun, Çavuşlu'da halk sağlığını tehdit eden Katı Atık Bertaraf Tesisinin kapatılması için bölge sakinleri Valiliğe başvuruda bulundu.

Giresun'un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde kural tanımaksızın kullanılan çöp depolama tesisine bölge sakinleri artık isyan ediyor. Yıllardır çözülemeyen sorun karşısında Çavuşlulular, Giresun Valiliğine başvurarak Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin tamamen ve süresiz olarak kapatılmasını talep etti.

Tesise 2017 tarihli ÇED Raporunda belirtilen Atık Kabul ve Kayıt Ünitesi Prosesi uygulanmayarak yasal sınır olan günlük 98 tonun üzerinde çöp dökülüyor. Yanı sıra ÇED Raporu doğrultusunda tesise sadece sterilizasyon sonrası evsel nitelikli duruma gelen atıkların dökülmesi gerekirken atık kabul koşullarına uyulmayarak tıbbi atık da dökülüyor.

Görele Cumhuriyet Başsavcılığınca 2019/1996 sayılı Soruşturma dosyasında alınan Bilirkişi Raporunda, katı atık tesisinden alınan numunelerin analizi sonucu amonyak, florür, toplam azot, toplam fosfor, iletkenlik, kimyasal oksijen ihtiyacı, yağ-gres ve sodyum parametrelerinin Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği Tablo-1, Tablo-2, Tablo-4 ve Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Tablo 20.6.'da belirlenen verilen kriter değerleri aştığı tespit edilmiş ve çözünmüş oksijen değerinin, olması gereken değerlerin altında olduğu görülmüştü.

Tesisin Çavuşlu deresine bıraktığı atık su miktarı insan, bitki ve hayvanlar için canlı varlık solunumunu olumsuz yönde etkiliyor ve ekosisteme zarar veriyor. Dere suyunda oksijen düşüklüğünün yaşanması nedeniyle sularda çok sayıda balıkların ölürken su yatağında da balçıklaşma oluşuyor. Çöp tesisinin yakın ve uzak çevresinde kontrolsüz biyokütle artışına ve canlı yaşamına olumsuz yönde etkiye sebep olan atık sular, nitrat ve nitritler N-NİTROSO bileşiklerinin oluşumu aracılığıyla da bölgede yaşayan insanlar için kanseri arttıracak bir neden olarak ön plana çıkıyor.

Çavuşlu Beldesi sakinleri de ÇED Yönetmeliğinin 19/1-b maddesi gereğince, ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyasında taahhüt edilen hususlara uyulmadığının tespit edilmesi nedeniyle, Giresun Valiliğine 2872 salı Çevre Kanunun 15/2. Maddesi gereğince çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi faaliyetinin tamamen ve süresiz olarak durdurulmasını talebiyle başvuruda bulundu.

giresun görele