Glikoz Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

TAKİP ET

Glikoz ne işe yarar? Glikoz ise karbonhidratların yapı taşıdır. Karbonhidrat vücudumuzun enerji kaynağıdır. Birçok yiyecekte yüksek oranda bulunur. Vücut faaliyetlerimizin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yeterli miktarda karbonhidrat almamız gerekir.

Glikoz ne işe yarar? Glikoz ise karbonhidratların yapı taşıdır. Karbonhidrat vücudumuzun enerji kaynağıdır. Birçok yiyecekte yüksek oranda bulunur. Vücut faaliyetlerimizin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yeterli miktarda karbonhidrat almamız gerekir.

Kandaki glikoz miktarı insulin ve glukagon hormonları sayesinde belirli bir sınırda yer alır. Besinlerden alınarak kana karışan glikoz, kan şekerini yükseltebilir. İnsulin sayesinde kandaki glikoz hücrelere çekilir. Böylece glikoz birikimi engellenir. Aç olduğumuz zaman kan şekeri düşmeye başlar. Kan şekerinin normal hale gelmesi için glukagon hormonundan destek alınır.  Kan glikozunun düşük olmasına "hipoglisemi", normalden yüksek olmasına "hiperglisemi" adı verilir. Kan glikoz seviyesinin oranı IDF ve ADA gibi kuruluşların kriterleri esas alınarak ölçülür.

Glikoz Nasıl Ölçülür?

Kandaki glikoz değeri kanın plazma kısmı kullanılarak hesaplanır. Kişiden alınan kan laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda kanın plazma bölümünde glikoz değeri hesaplanarak uluslararası kabul gören kriterlere göre incelenir. Günümüzde glikoz oranını gösteren birçok teknolojik cihaz bulunuyor.  Dünya tarafından kabul gören HbA1c değerlendirmesi şu şekildedir:

Normal kan değeri: %5,7’nin altında

Gizli şeker: % 5.7 - 6.4 arası

Diyabet: %6.5 ya da daha yüksek

Bu değerler kişinin yaşına, sağlık durumuna ve diyabeti olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir. Test sonuçlarının mutlaka uzman hekim tarafından değerlendirilir.

Glikojen Nedir?

Glikojen vücutta depo halinde bulunur. Besinlerden alınır. Gilkoz vücutta depolandığı zaman glikojen adı alır. Biyokimya ile ilgili bir maddedir. Glikojen ismi depo edilmiş halidir.

Glikojen Nelerde Bulunur?

Glikojen vücutta karaciğerde depolanır. Karbonhidrat içerikli besinler tüketilerek glikoz elde edilir. Çok tüketilmesi durumunda karaciğerde glikojen olarak depolar. Glikoz birçok yiyecekte bulunur. Bu yiyecekler;

Şekerli ürünler,

Bal,

Kuru meyveler,

Hazır bebek maması,

Enerji içecekleri,

Alkolsüz içecekler,

Meyve suyu,

Barbunya,

Tatlı patates,

Brokoli,

Badem

Birçok gıdada glikoz bulunur. Glikoz bağırsaklardan emilerek kana karışır. Bu nedenle kan şekerine etki eder.

Şeker ve Şeker İçeren Yiyecekleri Yemek Sakıncalı Mı?

Kan şekerinin kaynağı karbonhidrattır. Karbonhidrat içeren yiyecekler kanda hızlı bir şekilde emilir. Bu nedenle kan şekeriniz hızlı bir şekilde yükselir. Şeker ve şeker içeren yiyecekler vücuda yüksek enerji sunar. Yüksek şeker tüketmek başta diş çürüğü olmak üzere, birçok soruna neden olabilir.

Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kompleks karbonhidratlardan karşılamanız gerekir. Böylece kan şekeri daha geç ve daha yavaş yükselir. Tükettiğimiz sebze, meyve, ekmek, çorba ve kuru baklagiller gibi çeşitli yiyecekler içerisinde kompleks karbonhidratları bulundurur. Bu karbonhidratlar vücudumuzda şekere dönüşür. Fakat bu yiyeceklerin içindeki karbonhidratların şekere dönüşme hızı oldukça yavaştır. Bu yüzden kan şekeri çok daha geç yükselir. Glikoz ne işe yarar? Sağlıklı bir şekilde yaşamak ve enerji elde etmek için glikoz son derece önemlidir. Glikoz sayesinde aradığınız enerjiye ulaşabilirsiniz. Sağlıklı beslenerek glikozu doğru bir şekilde alabilirsiniz. Vücudun alması gereken mineral, vitamin, protein gibi birçok öğe bulunur. Glikozda bunlardan bir tanesidir. Besinleri tüketirken faydalarını ve zararlarını çok iyi bilmek gerekir. Glikojen fazla alınan glikozun depolanma durumudur. Glikojenin ne olduğu ve hangi besinlerde bulunduğunu bu yazımızda sizlerle bir araya getirdik. Sağlıklı bir şekilde hayatınızı sürdürmek için doğru ürünleri tüketmeniz gerekir. Kompleks karbonhidratlar bu konuda sizlere gereken desteği verebilir. İçerisinde glikoz, sukroz ve şeker bulunan yiyecekleri satın almadan önce detaylı bir şekilde araştırma yapmanız gerekir. Böylece kendiniz ve sevdikleriniz için en doğru ürüne karar verebilirsiniz.