Göbeklitepe Yakınlarına Yerleştirilen Göktürk Alfabesiyle Yazılmış Monolit Kaldırıldı

TAKİP ET

Göbeklitepe yakınlarındaki tarlada 4 gün önce toprağa saplı halde bulunan ve bu sabah kaybolduğu görülen metal blok (monolit) yöre halkında şaşkınlık ve merak uyandırdı. Monoliti kimin bölgeye getirdiği ise tespit edilemedi.

Göbeklitepe yakınlarındaki tarlada 4 gün önce toprağa saplı halde bulunan ve bu sabah kaybolduğu görülen metal blok (monolit) yöre halkında şaşkınlık ve merak uyandırdı. Kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Göbeklitepe Ören Yeri yakınlarında yer alan Örencik Mahallesi'ndeki tarlaya 5 Şubat gecesi konulan ve bulunduğu günden bu yana vatandaşların ilgi odağı haline gelen metal blokun, bu sabah kaybolduğu görüldü. Monolitin üzerinde Göktürk alfabesi ile "Gökyüzüne bak, ayı gör" yazısı işlenmişti. Yazıyı kimin yazdığı ve monoliti bölgeye getirdiği ise henüz öğrenilemedi. Şekli itibarıyla Göktürk Yazıtlarına benzetilmeye çalışıldığı görülüyor.

Tarla sahibi Fuat Demirdil, gazetecilere yaptığı açıklamada, metal blokun 4 gün önce bilinmeyen kişiler tarafından tarlasına konulduğunu hatırlattı. Metal blokun ne amaçla konulduğunu bilmediklerini ifade eden Demirdil, "Tanıtım için mi reklam için mi tarlama konuldu bilmiyoruz. Bu sabah metal blokun yerinde olmadığını gördük. Vatandaşlar da daha metal blokun gizemini çözemiyor" dedi.

Mahalle sakinlerinden Hasan Yıldız da akşam metal blokun yerinde durduğunu ancak sabah geldiğinde kaybolduğunu gördüğünü söyledi. Bu konuda merakları giderecek bir açıklama beklediklerini ifade eden Yıldız, "Metal blokun reklam amaçlı bırakıldığını düşünüyoruz. Bu sayede bizim mahallemiz de tanındı" diye konuştu.

monolit göbeklitepe göbeklitepe monolit göktürk alfabesi göktürk monolit ne yazıyor monolit nedir monoliti kim koydu monolitte ne yazıyor taşta ne yazıyor mermer taş göbeklitepe mermer