Göç Araştırmaları Merkezi: 10-15 Gün İçerisinde Duvar ve Hendeğin Çok da Fazla İşe Yaramayacağını Göreceğiz

TAKİP ET

Prof. Dr. Orhan Deniz, Afganistan'dan gelen göçün henüz hissedilmediğini ve bu göçü durdurmak için duvar ve hendeğin işe yaramayacağını söyledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Deniz, Pakistan ve İran'a yığılmış olarak bekleyen büyük bir göçmen kitlesinin bulunduğunu belirterek "Oralarda çok fazla tutunmaları mümkün görünmüyor" dedi.

"Şu andaki kaos ortamından en fazla etkilenecek ülkeler komşu ülkeler ama kısa vadede bu ülkelere yığılan göçmenlerin oluşturduğu dalgada Türkiye'de büyük ihtimalle etkilenecek" diyen Deniz, "İran'da biriken göçmen kitleleri Afganların yaşam koşullarının giderek ağırlaşmış olması nedeniyle önemli bir kısmının da Türkiye'ye gelme ihtimali var" diye konuştu.

Alınmakta olan önlemlerin önemli olsa da yetersiz olduğunu belirten Deniz, "Şu an alınmış önlemler kısmen sonuç veriyormuş gibi görünüyor, göçmen akışında kısmi bir azalma var ancak Afganistan'daki son ortaya çıkan dalganın etkisini halen Türkiye'de hissetmiyoruz. Bunu 10-15 günlük bir süre içinde hissetmeye başlayacağız" dedi.

"Bu süreç içinde bizim yüksek sesle üst kademedeki yöneticilerimizin Türkiye-İran sınırının göçmen akışına karşı kapatıldığını ve kesinlikle göçmen alınmayacağına dair söylemlerin yüksek sesle dile getirilmesi gerekiyor" diyen Prof. Deniz "Bu Afganistan'dan çıkan göçmenlerin Türkiye'ye veya Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmek isteyenlerin Türkiye hattını kullanmak isteyenlerin bir daha düşünmesine vesile olacak. Bu çağrının olumlu bir etki yaratacağını düşünüyoruz. Biz olaydan ciddi anlamda etkileneceğiz. Duvar inşa edip hendek kazıyoruz. Ciddi anlamda tedbirler alıyoruz. Bugün bunlar kısmen bir etki yaratıyor ama Afganistan'daki büyük göç dalgası İran'a ve oradan da Türkiye'ye doğru yönelirse bu hat üzerindeki duvarın ve hendeğin çok da fazla işe yaramayacağını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü 10-15 Gün İçerisinde Duvar ve Hendeğin Çok da Fazla İşe Yaramayacağını Göreceğiz