Göç İdaresi'nden Muhalefete: Tek Bir Suriyeli Bile Gönderemezler

TAKİP ET

Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürü Dr. Gökçe Ok uluslararası hukuk bakımından muhalefetin tek bir sığınmacıyı bile gönderemeyeceğini söyledi.

TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürü Dr. Gökçe Ok, sığınmacılarla  ilgili konuştu.


"192 Ülkeden 1 Milyon 414 Bin 776 Kişi"


Göçmenlerin statüsü uluslararası korumada olduğunu ifade eden Ok, Türkiye’deki sığınmacı sayılarını şöyle açıkladı:

“Türkiye’de 192 farklı ülkeden 1 milyon 414 bin 776 kişi ikametli göçmendir. Ayrıca 2011 Suriye savaşından sonra gelen Suriyeli sığınmacılara bir statü verdik. Uluslararası koruma statüsünün altında bir başlık. Bu da geçici korumadır. Kimlikleri vardır ve kayıt altındadırlar. Bunları sayısı 3 milyon 762 bin 889. Ayrıca uluslararası koruma isteyen insanların sayısı da 320 bin 68 kişi. Bu geçici durumdur. Öyle olmasa herkese mülteci statüsünde olurdu. O zaman demografi değişir, diye korkular olabilirdi.”

Suriyelileri geri gönderme çalışmalarının devam ettiğini belirten Ok, "Şu anda 1 milyon Suriyeliyi geri döndürmek için bir çalışmamız var. Tüm çabalarımız geri dönmeleri. Türkiye’de 192 ülkeden 5 milyon 497 bin 733 kişi bulunmakta. Bunlar geçici statüsünde. Bunların parmak izleri, fotoğraflar hatta bazılarının korneası kayıtlıdır" dedi.


"Suriyelilerin Kendi Çocuklarımızın Çalışmak İstemediği Sektörlerde Çalıştığını Görüyoruz"


Geçici koruma altında olan Suriyelilerin çalışma hakkı olduğunu ifade eden Ok, “Çalışmasalar onlar için büyük sıkıntı. Burada Türkiye’nin konuşması gereken nokta bu insanları ucuz iş gücü olarak görüp görmeme meselesidir. Suriyelilerin, kendi çocuklarımızın çalışmak istemediği tarım, hayvancılık, inşaat gibi hizmet sektörlerinde çalıştığını ve katma değer ürettiklerini görüyoruz. Çadır kentlerde sadece 50 bin Suriyeli yaşıyor. Bunlar da dezavantajlı guruplar” dedi.


"Suriyelilerin Belediye Başkanı Olması İçin Türk Vatandaşı Olması Gerekiyor"


Suriyelilerin Hatay gibi illerde belediye başkanı olabileceği ve İYİ Parti Meral Akşener'in grup toplantısında öne sürdüğü 2053’te 35 milyon Suriyelinin olacağına dair iddialara yanıt veren Ok, “Suriyelilerin belediye başkanı olması için Türk vatandaşı olması gerekiyor. 35 milyon Suriyeli olup olmayacağı doğum oranlarına bağlı. 25 ile 35 yaş aralığında Suriyelilerin yüzde 27’si çocuk dünyaya getirmek istemiyor. Böyle bir şeyin matematiği, pratiği ve sosyolojisi vardır. Bunlar tamamen vatandaşların huzurunu bozmak için yapılan akıl oyunlarıdır. Sosyolojiye gözyaşı döktürmek, algı ve operasyon yapmak yerine devletine güvenen bir yaklaşım olmalı” dedi.


"Suriyeliler Hangi Seçimi Etkileyebilir?"


Türkiye’deki Suriyeli sayısını açıklayan Ok, şu bilgileri verdi:

“2011 yılından bugüne kadar Türkiye’de 3 milyon 762 bin 889 Suriyeli var. 200 bin 950’sine vatandaşlık verilmiş. Bunları 87 bini reşit değil yani seçme ve seçilme hakkına sahip değil. Geri kalan rakamın ise seçimde siyasi tercih yapıp yapmayacağı ile ilgili net bir şey yok. Kanunlarımıza göre burada doğan vatandaş olmuyor. Vatandaşlık Türk soyundan olmaya bağlı. Burada doğan çocuklar reşit olduklarında seçme seçilme hakları olmayacak. 78 ilde Suriyeli var, vatandaşlık verilen 110 bin Suriyeli oy kullanabiliyor. Hangi ve nerde seçimi etkileyebilir? Bunlar algı.”

Ok, “Suriye’deki şartlar uygun hale gelmeden sığınmacıları oraya itmemiz ve geriye göndermemiz düşünülemez. Zaten uluslararası hukuka da uygun değil. Ölüme mi itelim?” dedi.


"Bir Taşı Bile Kıpırdatamazlar"


Muhalefetin iktidara geldiğinde göçmenleri göndereceğine dair ifadelerine yatnı veren Ok, şunları söyledi:

“Bir taşı bile kıpırdatamazlar. Boş algıdır. Uluslararası hukuk, sığınmış insanları geri göndertmiyor. Bunun için kişinin gönüllü rızası gerekiyor. Kişiyi gönüllendireceksiniz, kabulünü ve orada yaşama standartlarını sağlayacaksınız.”


"Suriyeliler Devletten Para Alıyor mu?"


Suç işleme oranlarında AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun verdiği oranları tekrarlayan Ok, “TC vatandaşların yıllık suç işleme sekansı yüzde 2,5-3 arası. Suriyelilerin ise 1,1 ile 1,5 arası. Bu rakamın içine mağdurlar da dahil” dedi.

“Suriyeliler devletten para alıyor mu?” sorusunu cevaplayan Ok, şunları söyledi:

“Alanlar var ancak bazı kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Çalışamayan, engelli ya da yaşlı olan 1.8 milyon Suriyeliye, Birleşmiş Milletlerin sağladığı fondan Kızılay aracılığıyla bürüt 155 lira veriyoruz. Hazineden ve vatandaşın cebinden çıkmıyor. Hatta bu para Türkiye ekonomisine giriyor.”

Suriyeliler göç idaresi gökçe ok suriyeliler para alıyor mu suriyelilerin geri gönderilmesi kılıçdaroğlu