Göçmenlerin Hortlattığı Hastalık: Kızamık Vakalarında Rekor Sayıda Artış Kaydedildi

TAKİP ET

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Çokuğraş, uzun yıllar sonra ilk defa kızamık vakası gördüğünü ve başka hastanelerde de artan kızamık vakalarının bildirildiğini açıkladı.

Türkiye, AKP iktidarının "açık kapı" politikası sonucu dünyada en çok göçmen nüfusunu barındıran ülke haline geldi. Göçmenlerin gelişiyle beraber Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun yıllar boyunca titiz çalışmalar yürüterek sonunu getirdiği hastalıklar da tekrar hortladı.

İstanbul'da son zamanlarda kızamık vakalarında rekor sayıda artışın görülmeye başladığı bildirildi.

NTV'nin haberine göre Uzmanlar, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının tekrar ortaya çıkması nedeniyle ailelere aşı yapmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Çokuğraş, uzun yıllar sonra ilk defa kızamık vakası gördüğünü ve başka hastanelerde de artan kızamık vakalarının bildirildiğini açıkladı.

Yabancı uyruklu bir vakanın tamamlanmamış aşıları nedeniyle kızamık teşhisi konulduğunu belirten Çokuğraş, aşı karşıtlığının ve düşen aşı oranlarının vakaların artmasına neden olduğunu ifade etti.

Çokuğraş şu ifadeleri kullandı:

"Çok kontrolsüz bir şekilde göç alan bir ülkeyiz. Pek çok komşu ülkeden yeteri kadar aşılanmamış, aşıları tamamlanmamış ya da hiç aşılanmamış çocuk maalesef geliyor. Bunları kontrol etmek çok kolay değil."

Göçmenlerin Gelişiyle Hortlayan Hastalıklar

Çokuğraş, aşı oranının yüzde 98 olduğunu ancak aşı kararsızlarının ve aşı reddinin bu oranı düşürdüğünü vurguladı. Aşılamada yüzde 95'in kritik sınır olduğunu ve bu oranın altında kalınması durumunda vakaların daha fazla artabileceğini söyledi.

Kızamık solunum yoluyla bulaşan ve zatürre, menenjit gibi hastalıklara neden olabilecek bir hastalık olarak tanımlanan Çokuğraş, çocukların aşılanmasının hayati bir konu olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 1 ve 4 yaşlarındaki çocuklara kızamık aşısı uygulanırken, 9 aylık bebekler de aşılanmaktadır.

Çokuğraş, aşılı çocuklar için kızamık tehlikesinin bulunmadığını, ancak aşısız çocukların kızamık vakalarından daha fazla etkilenebileceğini ve hastalığın çocuk ölümlerine yol açabileceğini hatırlattı.

kızamık suriyeli çokuğraş göçmen