Google Herkesi Kandırmış: Kullanıcıların Gizli Bilgilerini Kullanmışlar

TAKİP ET

Google, 2020'de açılan "gizli sekme" davası ile ilgili olarak anlaşma yoluna gitti. Şirket, anlaşma kapsamında 5 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

Gizlilik odaklı arama motoru DuckDuckGo, ilk olarak 2018 yılında Google'ın gizli modu etkin olduğunda bile kişiselleştirilmiş arama sonuçları sunmak için kullanıcıları internet üzerinden izlediğini iddia etmişti. Google normal modda iken kullanıcı verilerini arama sonuçlarını iyileştirmek için kullandığı biliniyordu, fakat yapılan araştırma Google'ın bunu gizli mod açıkken de yaptığını gösteriyordu.

İlk olarak 2018 yılında ortaya atılan iddiaların son günlerde yeniden gündeme gelmesiyle harekete geçen Kaliforniyalı bir grup internet kullanıcısı, 2020 yılında Google'a 5 milyar dolarlık dava açmıştı.

Google Cezayı Kabul Etti

Google, çevrim içi gezintilerde anonim seçeneğini kullandığı halde bilgileri izinsiz kullanılan 50 davacıyı temsil eden 3 avukatlık firması ile anlaşmaya vardı. 

Google, dava süreci boyunca "gizli sekme" modundaki kullanıcılardan veri topladığını reddetmedi. Ancak şirket, toplanan verilerin içerikler, ürünler, pazarlama ve performans değerlendirmesi ile ilgili olduğunu söyledi.

google google soruşturması googlea ceza tazminat