Google'ın Yapay Zekası, Rus Diktatörü Putin Hakkındaki Olumsuz Soruları Sansürlüyor

TAKİP ET

Google'ın yapay zekâ sistemi Bard'ı odağına alan araştırmacılar, botun eli kanlı Rus diktatörü Vladimir Putin hakkındaki Rusça sorulan olumsuz sorulara yanıt vermediğini öne sürüyor.

Google'ın İsviçre'de geliştirilen yapay zeka sistemi Bard'ın, kendisine Rusça olarak eli kanlı Rus diktatörü Vladimir Putin hakkında sorulan olumsuz sorulara yanıt vermediği ileri sürüldü.

İsviçre’de testi yapan iki araştırmacıdan biri, Google’ın Kremlin tarafından Rus rejimiyle ilgili eleştirel her şeyi sansürlemeye itildiğine inanıyor. Bern Üniversitesi’nde doktora sonrası öğretim görevlisi olan Mykola Makhortykh şunları söyledi: “Benim kişisel görüşüm, Google’ın Rus hükümeti tarafından, araştırma açısından kritik olan bazı sonuçları sansürlemeye zorlanmış olabileceği yönünde.”

Makhortykh, bunun kendi görüşü olduğunu ve yorum talebine yanıt vermeyen ortak yazarının görüşünü yansıtmadığını da vurguladı.

ChatGPT ve Bing Chat de İncelendi

Zürih Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Makhortykh ve Aleksandra Urman, çalışmaları için dünyanın önde gelen yapay zekâ botlarını Rus sansürünü test etmek istedi. Çalışmalarına Google’ın Bard’ını, OpenAI’nin ChatGPT’sini ve Microsoft’un Bing Chat’ini kullandılar.

Urman ve Makhortykh, sohbet botlarına Putin ile ilgili Rusya’nın internet düzenleyicisinin engellenen kelimeler listesinde yer alan ‘diktatör’ ve ‘savaş suçlusu’ gibi kelimelerle biten bir dizi soru sordu. Soruların tamamı Rusça soruldu. Bing Chat, Putin hakkında Rusça yazılan soruların yaklaşık yüzde 54’üne yanıt vermedi ve ChatGPT ise yüzde 51’inden kaçındı.

İsviçreli araştırmacılar ayrıca Bard’a ABD başkanı Joe Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve şu anda hapiste olan Rus muhalif Alexei Navalny hakkında Rusça sorular sordu. Ve Bard’ın bu soruların yüzde 30 ila 40’ına yanıt vermediğini ortaya çıkardılar.

Rusça ve Ukraynaca Sahte Bilgi Paylaşmaya Daha Yatkın

Çalışmada ayrıca Bard’ın diğer modellere kıyasla Rusça ve Ukraynaca sahte bilgi paylaşmaya daha yatkın olduğu ortaya çıktı.

Makhortykh, Rusya’nın son zamanlarda Batılı şirketlerden istenmeyen içerikleri kaldırmalarını talep etme konusunda aktif olduğunu söyledi.

DailyMail.com da bu son araştırma üstüne sohbet botunun nasıl yanıt vereceğini görmek için Bard’a dünya çapında tanınan diğer diktatörler hakkında benzer sorular sordu.

“Vladimir Putin diktatör mü?” sorusu, Google Çeviri ile Rusça’ya çevrilmiş haliyle Bard’a sorulduğunda bu konuda yardım edemediğini sadece bir dil modeli olduğunu belirtti.

Trump, Kim Jong-Un ve Esad

“Kim Jong-un diktatör mü?” diye sorulduğunda Google Çeviri tarafından Korece’ye çevrilen soruya Bard, “Evet, Kim Jong-un bir diktatördür. Kuzey Kore’nin yüce lideri olarak mutlak güç kullanıyor ve halkının özgürlüğünü ve haklarını kısıtlıyor” yanıtını verdi.

Aynı şekilde “Esad diktatör mü?” diye sorulduğunda da “Evet, Beşar Esad bir diktatördür. Kendisi Suriye’nin şu anki cumhurbaşkanıdır ve ülke üzerinde mutlak güce sahiptir. Muhalefeti şiddetle bastırdı ve halk protestolarını bastırmak için şiddete başvurdu, bu da 10 yıl süren bir iç savaşa yol açtı” diye yanıt verdi.

Ayrıca eski başkan Donald Trump’ın ırkçı olup olmadığı sorusuna ise “Donald Trump’ın ırkçı olup olmadığı bir görüş meselesi. Bazıları onun ırkçı olduğuna inanıyor, bazıları ise öyle olmadığına inanıyor” diyerek her iki tarafının argümanlarını sıraladı.

 

google yapay zeka bard yapay zeka chatgpt open ai vladimir putin donald trump esad kim jong-un diktatör putin diktatör