Gözlük Kullananlar Çin Virüsünden Korunuyor

TAKİP ET

Araştırmacılara göre uzun süreli gözlük kullanımı, gözlere tekrar tekrar dokunulmasını ve gözlerin ovuşturulmasını önlediği için Çin virüsüne yakalanma riskini de azaltıyor.

Samuel Osborne'ün Independent Türkçe'de yayımlanan haberine göre Hindistan'da yapılan bir araştırmada, gözlük kullananların Çin virüsüne yakalanma olasılığının üç kat kadar daha az olduğu keşfedildi.

Virüse temas eden kişinin gözlerine, burnuna veya ağzına dokunması uzmanlara göre virüsün vücuda girmesinin bir yolu. Bununla birlikte Hindistan'daki araştırmacılar, gözlük takan kişilerin gözlerini daha az ovuşturduğunu ve bu nedenle Çin virüsüne yakalanma riskinin daha az olduğunu söylüyor.

İnternet sitesi MedRxiv'de yayımlanan ve henüz hakem onayından geçmemiş bir çalışmada araştırmacılar, geçen yaz iki hafta boyunca Kuzey Hindistan'daki bir hastanede 304 kişiyi (223 erkek ve 81 kadın) inceledi. Hastalar 10 ila 80 yaş aralığındaydı ve hepsi de Çin virüsü belirtileri taşıyordu. Bunların yüzde 19'u, çoğu zaman gözlük taktığını söyledi.

Katılımcıların saatte ortalama 23 kez yüzlerine ve üç kez de gözlerine dokunduğunu tespit edildi. Araştırmacılar, gözlük takanlar arasında Çin virüsüne yakalanma riskinin iki ila üç kat daha az olduğunu keşfetti.

Söz konusu çalışmada, "Kirli ellerle gözlere dokunmak ve gözleri ovuşturmak önemli bir enfeksiyon yolu olabilir" ifadeleri yer alıyor. Buna göre, "Uzun süreli gözlük kullanımı, gözlere tekrar tekrar dokunulmasını ve gözlerin ovuşturulmasını önleyebilir." yargısına varılıyor.

Doktorlar, daha önce, Çin virüsünün ellerden gözlere geçme olasılığını önlemek için kontakt lens kullanan kişilere gözlük takmalarını tavsiye etmişti.

Çin Virüsü Gözlük Bulaşma Riski Hindistan