Gri Listeye Giren Türkiye, Kara Paraya Karşı Çin İle Çalışacak

TAKİP ET

Türkiye ve Çin, kara para aklama ve terör finansmanına karşı iş birliği mutabakatı imzaladı.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ve Çin Karapara Aklamayla Mücadele İzleme ve Analiz Merkezi (CAMLMAC) arasında imzalanan "Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı Hakkında Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası", AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye kısa bir süre önce FATF tarafından gri listeye alınmıştı.

Türkiye, Kara Para Nedeniyle Gri Listeye Alındı



Söz konusu mutabakat ile birlikte söz konusu kurumlar vasıtasıyla Türkiye ve Çin, kara para aklama ve terör finansmanı konusunda istihbarat paylaşımı yapacak.

Tarafların mütekabiliyet esasına göre iş birliği yapacağı belirtilen mutabakata göre taraflar kara para aklama ve terör finansmanı suçlarına bulaşan şirketlerin finansal hareketlerine ilişkin tüm bilgileri paylaşacak.

Tarafların bilgi talepleri, sebepleri ve kullanım amaçları kanun, yönetmenlik ve uluslararası düzenlemelere uygunlukları gerekçelendirilerek iletilecek. Ayrıca taraflar bilgi taleplerini belli şartlarda reddedebilecek. Buna göre taraflar söz konusu bilgi taleplerini, talebe ilişkin olay hakkında adli yargılama başlatılmış olması, bilgi paylaşımının devlet güvenliği ve çıkarlarına uymaması halinde reddedebilecek.

Uygur Türklerini yok etmeyi amaçlayan politikalar güden, Doğu Türkistan'da tüm dünyanın gözü önünde soykırım suçu işleyen Çin Komünist Partisi yönetimi, soydaşımız Uygurlara yaptığı mezalimi "radikalizm ve terörle mücadele" kılıfına sokmaya çalışıyor. Söz konusu mutabakatın Uygur Türklerinin Türkiye'deki ticari faaliyetlerine zarar vermesi ihtimali tartışma konusu.

çin türkiye kara para terör finansmanı