Gri Pasaport Skandalında Kovuşturmaya Gerek Görülmedi

TAKİP ET

Türkiye'den birçok belediyenin gri hizmet pasaportlarıyla Avrupa'ya insan kaçakçılığı yapılması skandalında savcılığın suç duyurusuna rağmen kovuşturmaya yer görmediği ortaya çıktı.

Hannover Başkonsolosluğu'nda görevli muavin konsolos Güler Fidan, Malatya Yeşilyurt'tan gri pasaport verilerek Almanya'ya gönderilen bir kafileden kuşkulanması üzerine Hannover Başkonsolosu'nu ikaz ettiği, ancak bu ikazlarının görmezden gelinmesi üzerine savcılığa suç duyurusu yaptığı öğrenildi.

Başkonsolos 'Belediye Hangi Partiden' Diye Sormuş

"Dışişleri'nden Hanover'e 10 Eylül 2020'de gönderilen yazıda Yeşilyurt'tan Hanover'e 45 kişilik bir kafile geleceği bildirildi. Seyahat kısıtlaması yaşanan COVİD döneminde bu kadar kalabalık kafilenin, hepsi de gri pasaportlarla Almanya'ya gelişinden şüphelenerek Başkonsolosumuzu uyardım" diyen Fidan, "Programa göre kafilenin 7 Eylül – 16 Eylül arası Hannover'e gelmesi gerekiyordu. Ama bu tarihler arasında Türkiye'den çıkış yapmadıklarını tespit ettim. Şüphelerimi bir kez daha Başkonsolosa ilettim. Başkonsolos ‘Belediye hangi partidenmiş?' diye sorunca bilgisayardan AK Parti olduğunu öğrenip bildirdim" ifadelerini kullandı.

Başkonsolos Dışişleri Bakanlığı'na Haber Vermedi

Sözcü'nün haberine göre söz konusu skandala karışan Yeşilyurt Belediyesi'nin pasaportları çıkartırken duyurduğu ortak etkinliği yapacağını iddia ettiği Hannover Belediyesi'nin böyle bir programın varlığından dahi haberinin olmadığını öğrendiğini belirten Fidan, "Davetiyelerde ismi geçen aracı Ersin Kilit GMBH isimli firmanın ofisinin ise Hanover Başkonsolosluğumuza 400 metre uzaklıkta olduğunu öğrenince işin içinde yasadışı insan kaçakçılığı olabileceği düşüncemi yine Başkonsolosa aktardım. Ekim ayı sonunda, 45 kişilik kafilede yer alan isimleri tek tek araştırınca, Türkiye'ye dönüş yapmamalarına rağmen pasaportlarının ‘Muhafazada' olduğu yani İçişleri Bakanlığına iade edildiğini öğrendim. İnsan kaçakçılığı yapıldığı artık net biçimde ortaya çıktığı için Başkonsolosumuza yine bilgi verdim. Kendisinin de hem Ankara'yı hem de Almanya'daki tüm temsilciliklerimizi uyaran bir yazı göndermesi gerektiği konusunda görüşümü ilettim" dedi.

Soruşturmaya Yer Verilmedi

Buna rağmen Başkonsolos'un Eylül-Ekim aylarında yaptığı tüm ikazlara rağmen Dışişleri Bakanlığı'nı da Almanya'daki temsilcilikleri durumdan haberdar etmediğini belirten Fidan, Başkonsolos hakkında 'İnsan kaçakçılığı suçunu ivedilikle ilgili ve yetkili tüm makamlara bildirmeyerek görevini ihmal ettiği, kamunun zararına ve kişilerin mağduriyetine sebebiyet verdiği ve suçu bildirmeme suçunu işlediği' gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iki ayrı suç duyurusu yaptı.

Ancak 4 Kasım 2021'de karar veren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı, "soruşturma yapılmasına yer görmediği"ne kanaat getirdi.

Gri Pasaport Skandalında Kovuşturmaya Gerek Görülmemiş