Guardian: Gerilimi Sürdürmek Erdoğan'ın da Macron'un da İşine Geliyor

TAKİP ET

Guardian gazetesi, Erdoğan'ın Macron'a yönelik sert eleştirilerini ve Fransa'nın Ankara Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırmasını değerlendirdi.

Guardian gazetesinden diplomasi editörü Patrick Wintour, Fransa'nın, Türkiye'nin Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'a yönelik akıl sağlığı tedavisine ihtiyacı olduğu yorumlarının ardından istişareler için Türkiye elçisini geri çağırmasını içeren gerginlik bütününü değerlendirdi.

Erdoğan'ın, "Zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var" dediği Macron'la alay ettiğini yazan gazete, tartışmayı sürdürmenin iki liderin de işine geldiği yorumunda bulundu.

Wintour, Fransa ve NATO müttefiki Doğu Akdeniz, Libya, Suriye'deki denizcilik hakları ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ konusunda tırmanan çatışmalar da dahil olmak üzere bir dizi konuda anlaşmazlık içinde olduğunu belirtirken Erdoğan'ın sözlerini, İslam dünyasında ateşlenen Fransız mallarını boykot çağrıları da dahil olmak üzere artan tepkilerin en son işareti olduğu şeklinde değerlendirdi.

Haberde, Fransız yetkililerin Erdoğan'ın Macron yorumları için 'kabul edilemez' dediklerini, "Aşırılık ve kabalık bir yöntem değildir. Erdoğan'dan farklı bir politika izlemesini talep ediyoruz çünkü yaptığı her açıdan tehlikeli"  ifadelerini kullandıkları aktarıldı.

İsmini Vermek İstemeyen Bir Yetkili Konuştu

Haberde ayrıca, isminin verilmemesini istemeyen bir Élysée yetkilisinin, öğretmen Samuel Paty'nin başının kesilmesinin ardından Türkiye cumhurbaşkanından 'taziye ve destek mesajı gelmediği' için Fransa'nın gerildiği aktardığı söylendi.

fransa türkiye islamofobi gerginlik macron erdoğan guardian yorumu emmanuel macron fransanın da tğrkiyenin de işine geliyor yorumu ingiliz gazetesi guardian yorumladı erdoğan taziye ve destek mesajı yollamadı boyko