Gübre Fiyatı Bir Yılda 4 Kat Arttı: Çiftçi Borçlanarak Ekiyor

TAKİP ET

Bir yılda 4 kat artan gübre fiyatları nedeniyle gıda fiyatlarındaki artışın ivmelenerek sürmesi bekleniyor.

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, döviz kaynaklı fiyat artışları çiftçinin gübreye erişimine engel olurken bu durum da gübre kullanımında ve doğal olarak da üretimde azalmaya neden oluyor.

Ekim sırasında atılması gerekenden yüzde 50 daha az gübre atılması nedeniyle önümüzdeki hasat döneminde çok ciddi rekolte kayıplarının yaşanması muhtemel.

Gübre fiyatlarında yaşanan korkunç artışlar yalnızca üretim kayıplarına değil, üretilen ürünlerde değişime de yol açıyor. Bilhassa Güneydoğu Anadolu'da birçok çiftçinin buğday ve arpa yerine üretiminde görece daha az gübre gerektiren mercimek ve nohut ekmeye yöneldi.

DAP Gübre Fiyatı 3 Bin TL'den 14 Bin 200 TL'ye Çıktı

Hilvan Ziraat Odası Başkanı ve Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, Şanlıurfa'da mercimek ve nohut ekim alanlarında bir önceki yıla göre yüzde 70'lik bir artış olduğunu belirterek "Gübre çok pahalı olduğu için çiftçiler ekim sırasında daha az gübre isteyen ürünlere yöneldi. Daha önce çok az gübre verdikleri mercimeğe hiç vermemeye başladılar. Gübrenin pahalı olmasından kaynaklı mercimek ve nohut alanlarımız arttı. Gübredeki fiyat artışı ekim desenini değiştirdi. Son 17 aydan bu yana gübreye 37 kez zam geldi. DAP gübre fiyatı 3 bin TL’den 14 bin 200 liraya yükseldi. Önümüzdeki yıl şöyle bir endişemiz var; buğday ekim alanları azaldığı için muhtemelen Türkiye’de üretilen toplam buğday miktarı düşecek ve ithalatı daha çok artacak" açıklamasını yaptı.

Üretici Borçlanarak Ekim Yapıyor

Üreticinin yüksek girdi maliyeti nedeniyle ekim yapamamaya başladığını belirten İpar, çiftçinin ekim yapabilmek için borçlandığını belirterek "2021 yılının sertifikalı tohum desteği dahil daha ödenmedi. Sertifikalı tohum kullanımında da bölgemizde bir nebze de olsa düşüş oldu. Bu durum da sertifikalı tohum fiyatlarının artışından kaynaklandı. Yine çiftçilerin Ziraat Bankası borçlarında halen bir değişiklik yapılmadı" dedi.

Eskiden Devalüasyon Olduğunda Bile Gübre Yüzde 100 Artardı

Adana Yüreğir İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise "Şu anda gübre fiyatları çok yüksek ve bir belirsizlik var. Eskiden gübre fiyatları bu kadar artmazdı, devalüasyon olduğunda bile yüzde 100 artardı, şimdi bir yılda yüzde 400 – 600 arasında artış oldu. Sadece parası olan gübre kullanacak. Bu durumun tarımsal üretimde ne kadarlık bir düşüşe neden olacağı, bölgemizde gübre kullanımının başladığı bahar aylarında daha net ortaya çıkacak. Gübreciler de eskisi gibi çekle, senetle gübre vermiyor. Peşin parayla gübreyi alamayan kişi, ya gübreyi az kullanacak ya da dışarıdan, banka kredisinden, tefeciden para bulmaya çalışacak" ifadelerini kullandı.

gübre fiyatlarına bir yılda korkunç zam çiftçi borçlanarak ekmeye başladı ekim yapıyor mercimek ve nohut