Gübreye İhracat Yasağı Geliyor

TAKİP ET

Fiyat artışı durdurulamayan gübre ihracatının yasaklanması için Ticaret Bakanlığı tarafından tebliğ hazırlandı.

TL'nin değer kaybetmesi nedeniyle yaşanan döviz kurlarındaki yükselme gübre sektörünü de vurdu. Diğer birçok ürün gibi gübrede de dışa bağımlı olan Türkiye'de, gübre fiyatlarındaki artışa karşı Ticaret Bakanlığı'nın önlemi gübre ihracatını yasaklamak olacak.

12 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile gübre ihracatı kayda bağlı mallar listesine alınmıştı. Bu önlem fiyat artışını durdurmaya yetmeyince gübre ihracatının tümüyle yasaklanması yönünde karar alındı. 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğin bu gece yarısı Resmi Gazete'de yayınlanması ve ihracat yasağının 21 Ekim 2021 itibariyle başlaması bekleniyor.

Sektör Temsilcileri Yasağın İşe Yaramayacağını Düşünüyor

Sektör temsilcileri, ihracat yasağının da fiyatları düşürmeyeceğini iddia ediyor. Sektör temsilcileri; "Gübrede küresel bir kriz var. Fiyat verilemiyor. Hammadde fiyatları anormal arttı. Gübre fiyatları sadece Türkiye'de değil, dünyada da artıyor. Hammadde ile ilgili büyük sorun var. Ayrıca Türkiye, gübrede dışa bağımlı olduğu için döviz kurundaki artışa bağlı olarak da fiyat artıyor. Dövizdeki artış durdurulmalı" dedi.

gübre ihracat resmi gazete yasak hammadde ticaret bakanlığı ticaret bakanlık