'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'de Güçlü Başbakan ve Bakanlar Kurulu Olacak

TAKİP ET

6 muhalefet partisinin hazırladığı "güçlendirilmiş parlamenter sistem" çalışmasına ilişkin yeni bir açıklama geldi.

6 muhalefet partisinin ortaklaşa olarak sürdürdüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, yeni sistemle ile birlikte güçlü bir başbakan ve güçlü bir bakanlar kurulu olmasını istediklerini söyledi.

Bugünkü sistemden farklı olarak parlamenter sistemde bakanlar kurulunun müşterek olarak atacakları imzalarla hükümet politikalarına yön verecekleri ve bunu yaparken eski sistemin aksine cumhurbaşkanının vesayeti altında olmayacaklarını belirten Kaya, "Dolayısıyla cumhurbaşkanları da aktif siyasetin içinde olmayacakları için milli birlik ve beraberliği sağlama konusunda da partiler üstü, toplumun geneli tarafından kabul edilen siyasi kişilikler olmuş olacak" dedi.

Cumhurbaşkanının veto yetkisinin alınarak yerine "geri gönderme yetkisi" getirileceğini belirten Kaya, "Elbette cumhurbaşkanı bir yasa değişikliğini tekrar görüşmek üzere Meclis’e iade edebilir, ama burada Meclis’in daha büyük bir çoğunlukla bunu tekrar geri göndermesi ile ilgili bir zorlaştırma getirmemiş oluyoruz" diye konuştu.

Eski parlamenter sistemde cumhurbaşkanının bir yasa tasarısını veto etmesi halinde tekrar önüne gelmesi için nitelikli çoğunluğun sağlanması gerekiyordu. Ancak Kaya'nın açıklamasına göre 6 partinin getirmeyi istediği sistemde cumhurbaşkanının "geri gönderme yetkisi"ni kullandığı durumlarda parlamento salt çoğunlukla da yasayı tekrar kabul edebilecek. Bunun ardından ise cumhurbaşkanının geri gönderme yetkisi olmayacak.

6 parti demokrat parti gelecek partisi deva partisi chp iyi parti saadet partisi güçlendirilmiş parlamenter sistem veto yetkisi